Bílá žena ve spárech snědých imigrantů. Drsná obálka polského časopisu vyvolala rozruch, křičí se o fašismu

19.02.2016 17:45

Polský magazín wSieci znovu rozvířil otázky kolem silvestrovských útoků v Německu a uprchlické krize. Radikálně pravicový časopis na obálce vyobrazil mladou ženu bílé pleti, na kterou se sápou snědé ruce. Nejnovější číslo článku pak obsahuje texty o pekle, kterým prochází Evropa. Mnozí čtenáři srovnali dnešní počínání časopisu s rozdmýcháváním nenávisti vůči Židům před druhou světovou válkou. Část čtenářů ale kontroverzní obálku přivítala.

Bílá žena ve spárech snědých imigrantů. Drsná obálka polského časopisu vyvolala rozruch, křičí se o fašismu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Na obálce aktuálního čísla magazínu je mladá žena bílé pleti oděná do vlajky Evropské unie, po které se sápou snědé ruce. Jde o narážku na uprchlickou krizi. A některé čtenáře takovýto postup časopisu, jenž se obsáhle věnuje uprchlické krizi, znechutil. „Ztrapňuje mě to jako Poláka. Je jedno, že wSieci je krajně pravicový bulvár… Tohle je nepřijatelné,“ napsal jeden rozčilený uživatel na Twitter. Informoval o tom server Echo24.cz.

Další čtenáři srovnávají počínání časopisu s jednáním fašistů před válkou v Itálii či nacistů ve stejné době v Německu. Jedna věc se ale změnila. Nepřítelem, na něhož je ukazováno prstem, není Žid, ale islámský uprchlík.

Počínání časopisu však neodsuzují všichni čtenáři. Část společnosti vítá jednání časopisu jako krok, který lidem snad konečně otevře oči. „Polský magazín wSieci píše o kultuře znásilňování ze strany uprchlíků v Německu. Konečně o tom lidé začali mluvit,“ pochvaluje si na sociální síti jiný uživatel. Uvnitř časopisu se nacházejí články, které obviňují bruselské politiky, že zatajují před veřejností některá fakta, jež teď ale vycházejí na světlo.

Není bez zajímavosti, že tematicky podobné obálky přinesly také německý časopis Focus či noviny Süddeutsche Zeitung. Zatímco šéfredaktor zmíněných novin se později omluvil, šéf Focusu neměl a nemá nic takového v plánu.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …