Blatný na tiskovce představil PES. Dvě tabulky, podle kterých se bude moct rozvolňovat

09.11.2020 17:41

Po dnešním jednání vlády předstoupili na tiskovou konferenci ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Oba hovořili nejen o situaci kolem koronaviru, Havlíček promluvil také o změně zákona o elektronických komunikacích.

Blatný na tiskovce představil PES. Dvě tabulky, podle kterých se bude moct rozvolňovat
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Havlíček právě změnou zákona o elektronických komunikacích, jež má ochraňovat spotřebitele, začal. „Usnadní se změna, pokud o ni bude zákazník usilovat. Mění se také a zjednodušují podmínky tísňové komunikace. Posilují se takzvané univerzální služby,“ popsal změnu Havlíček.

Následně hovořil o změnách v rámci nákupu do Správy hmotných rezerv. „Průběžně vyhodnocujeme zásoby. Dobrá zpráva je, že všeho zboží je dostatek. Správa hmotných rezerv nakupuje průběžně. Vše se zvládá doplňovat,“ uvedl, že tyto nákupy se nijak nedotýkají jednotlivých resortů nebo jejich podřízených organizací, které si musejí doplňovat svoje rezervy. „Nakupují si svoje prostředky bez ohledu na Správu hmotných rezerv,“ doplnil Havlíček.

Ve Správě hmotných rezerv je podle jeho slov například 72 milionů roušek, dalších 13 milionů je na cestě. Navíc se nyní dokoupily mimo jiné vyšetřovací rukavice, které ve světě docházejí. I proto bylo objednáno 45 milionů těchto rukavic. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný hovořil o antigenních testech a o tom, k jaké došlo změně. „Bude umožněna přímá úhrada distributorovi, který je nakoupí a následně je distribuuje,“ podotkl.

Podle něj se na vládě jednalo také o schválení navýšení počtu vojáků, kteří pomáhají při současné krizové situaci. „Na počet 900,“ upřesnil Blatný. „Rovněž jsme diskutovali možnost toho, jakým způsobem vyřešit pondělí 16. 11. jako případně volný den. Proč se o tom diskutovalo, byl ten fakt, že z epidemiologického hlediska by mohlo být pozitivní, kdyby bylo několik dní v kuse volno. Neexistuje žádná legální forma, jakým způsobem by to v současné době mohl někdo nařídit nebo umožnit. Berte to jako moji žádost nebo apel na maximální využití home office nebo dovolených, tak aby opravdu většina z nás mohla strávit pěkné čtyři dny mimo velká města s maximálním omezením kontaktů – to může mít význam na vývoj epidemie,“ apeloval Blatný.

A své řekl i k systému (rizikovému skóre), který by měl ukázat, jak by se mohla rozvolňovat jednotlivá opatření. „Nový systém by měl mít jméno. Zamýšleli jsme se nad tím, jaký bude mít akronym. Vymyslela ho paní doktorka Přibylová, bude se to jmenovat PES – protiepidemický systém. Jedná se, jednání probíhala intenzivně celý víkend. Vměstnat vše do jedné tabulky by bylo nepřehledné. Proto se připravují dvě tabulky – jedna hlavní – ta by měla být k dispozici během zítřka. Tabulky druhé úrovně by měly být hotové do pátku. Tento systém bychom chtěli tedy představit na páteční konferenci Ministerstva zdravotnictví a následně by mělo být zahájeno jeho používání. Systém se bude muset vyvíjet. Tak jak bude nastaven nyní, by měl být používán do konce roku a následně by měl být modifikován podle toho, jak bude potřeba,“ ubezpečil Blatný.

Jeden z novinářských dotazů pak směřoval na aktuální stav epidemie a na to, proč se mimo jiné snižuje počet testů. „Já bych příliš nerad – a nepodléhejme takovým těm rychlým závěrům, co se objeví ihned na řadě stránek a médií, že když jeden den je výkyv v testech, že to něco znamená. V neděli bylo opravdu testů méně. Když se třeba podívám na zprávy o pozitivitách testů, tak je to stále mezi 25–30 % testů. Dá se ale usuzovat, že brzdění pokračuje a zrychluje. Ale dělat z toho překotné závěry by nebylo moudré. Ukazuje to však, že opatření se projevila a určitě není důvod je zpřísňovat. Chystané skóre by do nich mělo přinést nějaký řád. A musíme se připravit na to, jak je postupně uvolňovat,“ dodal Blatný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…