Budoucnost Schengenu, důsledky Brexitu nebo výsledků prezidentských voleb v USA. O tom všem ode dneška debatují politici v Praze

06.06.2016 6:25

Budoucnost schengenského prostoru, důsledky případného vystoupení Velké Británie z EU nebo dopad výsledků amerických voleb na vztahy EU a USA jsou některými z témat mezinárodního fóra Prague European Summit, které dnes začíná v Praze. Během jednotlivých debat a seminářů vystoupí přední experti na evropskou problematiku, bývalí a současní diplomaté nebo politici. Summit ve středu vyvrcholí debatou premiérů zemí visegrádské skupiny.

Budoucnost Schengenu, důsledky Brexitu nebo výsledků prezidentských voleb v USA. O tom všem ode dneška debatují politici v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Třídenní program otevřou svými projevy o smyslu evropské jednoty český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, viceprezidentka Evropské komise Kristalina Georgievová a bývalý šéf maďarské diplomacie Péter Balász.

V dalších diskusích se summit bude věnovat otázce, zda by Evropská unie měla mít armádu, nebo jestli by Řecko mělo zůstat v eurozóně. Součástí programu je i ekonomický panel, zaměřený na konkurenceschopnost Evropy.

Ve středu dostanou slovo také premiéři Česka, Polska, Maďarska a Slovenska. Diskuse Bohuslava Sobotky, Beáty Szydlové, Viktora Orbána a Roberta Fica bude předcházet oficiálnímu summitu visegrádské skupiny, na níž Polsko symbolicky převezme předsednictví středoevropskému bloku.

Konference by podle záměru organizátorů měla být příležitostí pro neformální dialog o strategických otázkách a výzvách, jimž čelí Evropa. Cílem pořadatelů je uspořádat v Praze akci, která by se rovnala slovenské konferenci o globální bezpečnosti GLOBSEC či tradiční mnichovské bezpečností konferenci. Nultý ročník Prague European Summit se v Praze konal loni na podzim. Setkání pořádají společně tři české think-tanky zabývající se mezinárodní politikou - Ústav mezinárodních vztahů, Evropské hodnoty a Europeum.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…