Byla hloupost dávat peníze Hadamczikově milence, říká šéf fondu na rozloučenou

14.06.2012 8:36

Šéf vlivného Pozemkového fondu a politik občanských demokratů Radim Zika včera ze své funkce - oficiálně dobrovolně - odstoupil. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny.

Byla hloupost dávat peníze Hadamczikově milence, říká šéf fondu na rozloučenou
Foto: pfcr.cz
Popisek: Ředitel Pozemkového fondu ČR Radim Zika

K Zikově více než tříletému působení v čele Pozemkového fondu se váží sporné obchody za desítky milionů korun. Deník již dříve upozornil na to, že Pozemkový fond s jistou firmou vyměnil parcely v lyžařském středisku za obyčejná pole na Vysočině, čímž si vlastníci této společnosti mohli vydělat až 90 milionů. Podezřelý obchod vyšetřuje policie.

270 tisíc za poradenské smlouvy

Dalším sporným krokem fondu byla poradenská smlouva pro přítelkyni trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika, který je Zikovým kamarádem. Hadamczikova partnerka, teprve dvaadvacetiletá dívka, vyfakturovala fondu fakturu ná částku téměř 300 tisíc korun. V tomto případě sám Zika přiznal pochybení. "To byla hloupost," přiznal.

Chtěl skončit sám

Zika ale tvrdí, že s kauzami jeho odchod nesouvisí. "Na konci roku jsem chtěl stejně skončit. Když jsem to říkal premiéru Nečasovi, odpověděl, ať skončím už v pololetí, ať má můj nástupce čas se s úřadem seznámit," potvrdil pro HN Zika.

Zikovu rezignaci včera přijali i ministři, včetně ministra zemědělství Petra Bendla, který ji předal na jednání vlády. Samotná instituce Pozemkového fondu má na konci roku zaniknout a přeměnit se na jiný typ úřadu.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…