ČSSD chce shodit vládu. Nedokáže se prý vypořádat s Kalouskem

13.07.2012 15:50

Sociální demokraté se rozhodli na základě posledních událostí kolem ministra financí Miroslava Kalouska navrhnout hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Petr Nečas podle nich nereaguje na výzvy, aby si ve vládě zjednal pořádek a proto nemají jinou možnost, než požádat o odvolání celé vlády.

ČSSD chce shodit vládu. Nedokáže se prý vypořádat s Kalouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

„Miroslav Kalousek se snažil ovlivňovat vyšetřování telefonáty s policistou Mazánkem. Miroslav Kalousek byl následně napomenut premiérem. I poté telefonoval s policejním prezidentem Lessym. Je to člověk, který by neměl být v této vládě už ani minutu,“ shrnul v pátek odpoledne kauzu Kalouskova telefonátu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté podle něj již dříve navrhovali ministrovi odstoupení a premiérovi Kalouskovo odvolání. „Premiér Nečas prohlásil, že každého jiného ministra by odvolal-  a ministr si telefonoval dál,“ rozčiloval se za mikrofonem Sobotka.

Kalousek navíc podle nich není v kauze CASA nezúčastněná osoba. Už kvůli tomu, že se podílel na problematickém rozhodování. O to závažnější jsou jeho intervence. Sobotka dále připomněl, že sociální demokraté opakovaně vyzývali premiéra Nečase, aby jednal.

Bezpečnostní výbor sněmovny navrhl odvolání Kalouska

Dnes navíc jejich odmítavé stanovisko podpořili poslanci z bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.  „Výbor pro bezpečnost usnesením vyzval k odvolání ministra Kalouska. Pro hlasovali všichni přítomní poslanci.“ (koaliční poslanci před hlasováním odešli- pozn. red.). To je podle nich důkazem, že vůle výboru byla jednoznačná.

Předseda ČSSD pokračoval: „Protože předseda vlády nereagoval na výzvy k odvolání ministra Kalouska, dohodl se poslanecký klub ČSSD, že navrhne vyslovení nedůvěry celé vládě.“ Podle ČSSD za těchto okolností nemohla dělat nic jiného. „V případě nečinnosti premiéra nemáme jinou možnost, jak se domáhat odvolání ministra financí,“ vysvětlil předseda sociálních demokratů.

Jestliže premiér mlčí, jsou ohroženy základní principy právního státu. Je ohrožena nezávislost policie a justice,“ uzavřel Sobotka své vystoupení. V odpovědi na jeden z novinářských dotazů se pak vyjádřil k tomu, jaké dává návrhu šance: „Pokud jsou ohroženy základní principy právního státu, tak nemůžeme koukat na výsledek. My chceme ukázat, že nechceme mít s touto vládou a jejími praktikami nic společného.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…