Češi to mají v zahraničí k volbám daleko, chtějí elektronizaci

28.05.2010 9:49

Češi volící v zahraničí to mají složité. K urně musí dojíždět mnohdy i desítky kilometrů. Volební účast by zvedlo zavedení elektronických voleb.

Češi to mají v zahraničí k volbám daleko, chtějí elektronizaci

Volit v zahraničí není jednoduché. Volič si musí jet na ambasádu zařídit volební průkaz nejpozději čtyřicet dní před volbami a pak se tam znovu vrátit vhodit volební lístek do urny. Přáli by si tak elektronizaci voleb. K volbám by tak určitě přišlo více lidí

Voličů v zahraničí ubylo

„V roce 2006 přišlo k volebním urnám v zahraniční asi sedm tisíc voličů, letos to má být ještě o sto lidí méně. Nejvíce zaregistrovaných voličů je v Bruselu a Bratislavě," řekl Lidovým novinám Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

V Austrálii se k volbám přihlásilo asi tři sta lidí. Odhady přitom říkají, že zde žije až 38 tisíc Čechů. Podle generálního konzula Víta Koláře je to oproti minulým volbám stoprocentní nárůst. Z Nového Zélandu se však nepřihlásil nikdo. Není divu, do Sydney to mají opravdu daleko.

Volební účasti v cizině by pomohl elektronický systém

Zvýšený zájem o volební účast si Kolář vysvětluje tím, že jako jediný zastupitelský úřad poskytovali informace přes facebook a tak se jim podařilo zachytiti mladou generaci studentů.

Slováci už hlasování na dálku mají a Češi žijící v zahraničí si přejí to samé. „Pomohlo by jim elektronické hlasování, aby měli větší podíl na volebním procesu," uvedl politolog Josef Mlejnek.

Více: Přes 6000 krajanů půjde v zahraničí volit

Foto:mzv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…