Češka zadržovaná v Sýrii je volná. Setká se s velvyslankyní

28.07.2012 20:27

Syrské úřady propustily Češku Sandru Bitarovou, která byla zadržována od konce června. Žena je podle českého velvyslanectví v Damašku v pořádku a zdravá.

Češka zadržovaná v Sýrii je volná. Setká se s velvyslankyní
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Sandra Bitarová byla podle dřívějších neoficiálních informací zadržena pro podezření z podpory opozičních rebelů. Zatkla ji syrská tajná policie. V Sýrii proti sobě bojují povstalci a zastánci režimu prezidenta Bašára Asada. Rebelové usilují o Asadův odchod.

"Dnes byla propuštěna Sandra Bitarová. Česká občanka byla zatčena a zadržována v Sýrii. Podle svědectví české ambasády v Damašku je v pořádku a zdravá. Velvyslankyně (Eva Filipi) se s ní hodlá v neděli setkat a projednat další postup. Jsme velmi rádi, že se podařilo silami všech zainteresovaných docílit jejího propuštění," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Navzdory nepokojům zůstává česká diplomatická mise v Sýrii aktivní v konzulární i politické oblasti, zopakoval Kolář. Zastupitelské úřady některých jiných států ambasády naopak uzavřely.

Podle ČT Bitarová v Sýrii žije trvale a pracuje v damašské reklamní agentuře. Její otec je Syřan, sama má ale i české občanství. Podle rodiny se Bitarová o politiku nezajímá, zatčení ovšem může souviset s jejím otcem, který je umírněný opoziční aktivista a patří mezi kritiky režimu.

Žena byla syrskou policií na jeden den zadržena už letos v březnu. České ministerstvo zahraničí k tomu prý tehdy od syrské strany nedostalo žádné vysvětlení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…