České firmy by se mohly v Pobaltí prosadit, věří premiér

16.05.2013 21:55

Pobaltské republiky podle Petra Nečase zaznamenávají dynamický ekonomický růst; předseda české vlády to považuje za dobrou příležitost k tomu, aby se na jejich trzích prosadily i české firmy. Nečas to dnes řekl po setkání se svým litevským protějškem Algirdasem Butkevičiusem. Zástupci českých a litevských firem se dnes ve Vilniusu dohodli na spolupráci při výstavbě závodu stavebních hmot v Brazílii. Hodnota zakázky je 300 milionů korun.

České firmy by se mohly v Pobaltí prosadit, věří premiér
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Petr Nečas ve Zlíně. V pozadí Libor Lukáš

Nečas připomněl, že česko-litevský obchod loni meziročně vzrostl o 35 procent a činil podle něj více než 580 milionů eur (kolem 15 miliard korun). Například firma Škoda Vagonka dodává do Litvy elektrické vlaky. Čeští podnikatelé by se mohli podle Nečase podílet rovněž na vybudování rychlostní železnice z Helsinek do Varšavy a působit v oblasti strojírenství, stavebnictví a technologií týkajících se životního prostředí.

Zástupci českých firem se dnes ve Vilniusu zúčastnili podnikatelského fóra

Nečasovy dvoudenní návštěvy Litvy a Lotyšska, která dnes začala, se účastní početná česká podnikatelská delegace. Premiéra doprovázejí zástupci asi 20 firem mimo jiné z oblasti informačních technologií, strojírenství a zdravotnictví.

Podnikatelské plány má v Litvě firma Merkur toys, která se chce podílet na otevření technického centra pro mladé na univerzitě v Panevežysu. Zkušenosti s trhem v Litvě má i firma Ecofluid Group, která se v této zemi od roku 2002 zapojila do 16 projektů v oblasti odpadních vod. Hodnota dodávek přesahovala podle české hospodářské komory půl miliardy korun.

Zástupci českých firem se dnes ve Vilniusu zúčastnili podnikatelského fóra, na které navazují bilaterální jednání. V pátek je podobné setkání čeká s podnikateli v Rize. "I přes stávající nelehkou situaci má právě Litva jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik EU. Jsem přesvědčen, že právě tato mise podpoří a prohloubí vzájemný byznys, a to i na třetích trzích," uvedl viceprezident české hospodářské komory Josef Cílek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…