Co mají společného Babiš a Zeman?

03.08.2012 11:34

Prezidentský kandidát Miloš Zeman v polovině srpna otevře svoji kancelář pro komunikaci s voliči. Podnikatel Andrej Babiš se zase postavil do čela svého hnutí ANO 2011. Jaké jsou jejich vyhlídky na úspěch? O tom je komentář politologa Stanislava Balíka v pátečním vydání MF Dnes.

Co mají společného Babiš a Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

"Úspěšné politické hnutí či strana nevznikají tam, kde je ambiciózní člověk a peníze. To stačí možná na krátkodechý zdar. Především musí existovat reálné nereprezentované či nedostatečně reprezentované společenské zájmy," upozorňuje Balík na to, že osobnost Andreje Babiše možná nebude stačit na to, aby byl zaručen úspěch hnutí ANO 2011.

Jistou přízeň voličů babišovcům nezajistí ani téma boje proti korupci, kterým se zaštiťují. "Když se dnes rozhlédneme po neparlamentních stranách, skrze mlhu boje s korupcí od sebe neodlišíme lidovce, zelené, piráty, Suverenitu, babišovce, paroubkovce. Téma se stalo natolik všeobecným, že samo o sobě nikomu volby nevyhraje," vysvětluje politolog.

Zeman obratně lanaří v ČSSD

Miloš Zeman a "jeho" strana SPOZ na to jde jinak. "Zeman se svou politickou minulostí nabízí klasickou levicovou politiku keynesiánského střihu, s níž můžeme nesouhlasit, ale legitimitu jí neupřeme. Nestaví vše jen na sobě, ale dovedně začíná přetahovat různé nikoli nevýrazné levicové politiky starší generace," popisuje taktiku prezidentského kandidáta.

Podruhé tak prý zkouší zopakovat svůj mistrovský kousek z let 1993-1996, kdy zlikvidoval malé levostředové strany tím, že přetáhl jejich elity. Zatím se soustředí hlavně na sociální demokracii.

Nováčci už netáhnou

Větší šance zaujmout voliče má podle politologa Zeman než Babiš. Zemanovi se nedá upřít charizma, které i po desetileté pauze na Vysočině funguje. Do karet mu navíc nahrává probíhající krize uvnitř sociální demokracie, z níž bude hnutí podobné SPOZ těžit snadněji než nové rozkročené nedefinované hnutí Babiše.

Zeman je zároveň důvěryhodnějším reprezentantem levicových politických řešení než miliardář Babiš a voliči vědí, co od něj mohou čekat. "S nováčky se experimentovalo předloni, a ač to v průzkumech nenajdeme, ona desetina véčkařských voličů v sobě musí mít výčitku, že naletěla. I když ne vždy lze předpokládat, že napodruhé bývá člověk opatrnější," uzavírá pro MF Dnes Balík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…