Co tam dělají ti obdivovatelé knížete? Michal Hašek se divil nad stínovou vládou

26.04.2013 7:04

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek představil svůj stínový kabinet. Překvapila v něm některá jména, ale mnohem spíše absence jiných. Vesměs se totiž jedná o Sobotkovy oponenty ze „zemanovského“ křídla strany. Jejich lídr Michal Hašek se proti sestavě okamžitě ozval.

Co tam dělají ti obdivovatelé knížete? Michal Hašek se divil nad stínovou vládou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Podle MF DNES se Bohuslav Sobotka chce předvést jako sebevědomý premiér, který si do svých věcí nenechá mluvit od nikoho - ani od prezidenta. Jeho spojence, zejména svého prvního místopředsedu, Michala Haška, tím ale pěkně naštval.

Ve stínovém kabinetě skončili Zdeněk Škromach, Vítězslav Jandák a Marie Benešová - ti všichni přitom jsou řazeni do „zemanovského“ křídla strany, volajícího po užší spolupráci s novým prezidentem. Michal Hašek zůstal ve funkci stínového ministra zemědělství, ačkoliv jako druhý muž strany pomýšlel na nějaký vlivnější resort. Právě on se proti Sobotkovi okamžitě ozval: „Sjezd chtěl zakopání válečné sekery s Milošem Zemanem,“ upozornil předsedu.

Ten navíc posílil své pozice jmenováním dalších svých stoupenců na významné posty. Jiří Dienstbier zůstal stínovým ministrem spravedlnosti (ačkoliv na sjezdu neobhájil pozici ve vedení strany) a Vladimír Špidla se stal stínovým ministrem životního prostředí. Navíc ve stínovém kabinetě ponechal Jana Mládka na resortu financí. Mládek přitom nedávno vzbudil bouřlivý rozruch svými slovy, že živnostníci jsou parazity sociálního systému. „Jan Mládek udělal vážné komunikační chyby a já věřím, že už je neudělá,“ řekl k tomu předseda Sobotka.

První místopředseda Hašek se pozastavil zejména nad absencí Zdeňka Škromacha, který na sjezdu získal nejsilnější mandát z celého vedení, a také mu vadilo „zastoupení některých neúspěšných obdivovatelů Karla Schwarzenberga“.

Předseda Sobotka však všechny kritiky stínového kabinetu utnul: „Varuji sociální demokraty, aby se mezi sebou hádali o imaginární posty ve stínové vládě. Na to nejsou naši voliči zvědaví,“ řekl Sobotka. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…