Další scénář pro pražský magistrát: ČSSD prý podpoří samotnou TOP 09

20.05.2013 16:53

Vztahy v pražské koalici se nadále vyhrocují. TOP 09 pohrozila primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS), že vypoví koaliční smlouvu. Podle serveru Aktuálně.cz má TOP 09 nabídku na spolupráci od ČSSD.

Další scénář pro pražský magistrát: ČSSD prý podpoří samotnou TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

V pondělí vyzvalo vedení pražské ODS představitele TOP 09 k jednání ohledně budoucnosti koalice. Ke schůzce má dojít v úterý ráno.

"My máme k dispozici dva názory náměstka Hudečka. Jeden z úterý, kdy říká, že pravicová koalice je pro něj jediná možná, a pak názor, který přednesl v Otázkách Václava Moravce, kde řekl, že koalici vypovídá," řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s tím, že neví, zda jde o názor TOP 09, nebo jednotlivce, tedy Hudečka.

Trvá naše nabídka na podporu jednobarevné vlády, uvedla ČSSD

Vznik nové koalice nechce žádná ze stran komentovat. Pokud ovšem TOP 09 smlouvu skutečně vypoví, zůstane jí jako jediný partner právě ČSSD. Sociální demokracie by prý v takovém případě podpořila jednobarevnou vládu TOP 09 a sama se držela v pozadí.

"V loňském roce jsme při prvních náznacích problémů této koalice nabídli TOP 09 toleranci její jednobarevné rady. Tato nabídka trvá," řekl Aktuálně.cz šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Nejjednodušší je zůstat v opozici

Sociální demokraté by se v takovém případě dostali k funkcím ve výborech a mohli by ovlivňovat politiku hlavního města. Zároveň by nenesli odpovědnost za konkrétní oblasti jako radní.

Přesto strana připouští, že by pro ni bylo nejsnazší, kdyby do voleb v roce 2014 zůstala v opozici. Poche tvrdí, že ČSSD v tuto chvíli nechce mít vlastního primátora.

Rozkol koalice je tak hluboký, že nemůže dál fungovat

"Neměli jsme dosud žádnou ambici se účastnit vedení města. Na druhou stranu, když pozorujete způsob jednání rady, tak je evidentní, že rozkol uvnitř koalice je tak hluboký, že koalice nemůže podle mého názoru fungovat," hodnotí Poche.

Náměstek za TOP 09 Tomáš Hudeček tvrdí, že by koalici mohla pomoci změna v koaliční smlouvě. Překonal by se tím krátký čas do voleb.

Svoboda v pondělí znovu zopakoval, že usiluje o zachování stávající koalice. „Svůj názor jsem nezměnil, já předpokládám, že ho nezměnili ani Pražané, čili já si nedovedu představit žádnou jinou koalici než koalici pravicovou, a to je v tuto chvíli koalice ODS a TOP 09," řekl primátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…