Děsivé. Neprofesionální médium, které to video využilo, zlobil se v rádiu Chvojka

06.12.2016 20:16

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Kromě otázek svého resortu se vyjádřil také k aktuálním politickým tématům.

Děsivé. Neprofesionální médium, které to video využilo, zlobil se v rádiu Chvojka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

„Pana Forejta jsem vnímal dlouhou dobu jako profesionála, nyní se však ukazuje, že měl zřejmě i druhou tvář. Měli bychom však dostat jasnou odpověď na to, kdo a proč natočil dané kompro video,“ řekl úvodem k aktuální kauze kolem hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta. 

„Je to děsivé. Jsem rád, pokud mám správné informace, že mnohá média, kterým byla nabízena ta nahrávka, nevyužila příležitost ke koupi. Vážím si těch zástupců médií, kteří toho nevyužili. Na médium, které toho využilo, je třeba se dívat jako na médium neprofesionální,“ poznamenal Chvojka s tím, že jde o porušení osobnostních práv Jindřicha Forejta. 

„Pan Forejt mohl být subjektem nebo prostředkem nějakého vydírání,“ dodal k tomu. Domnívá se však, že za jeho koncem stojí především jeho přešlapy v pracovní rovině – (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho, pozdní přílet na pohřeb prezidenta Slovenské republiky Michala Kováče a mylné informace o neúčasti velvyslance Andrewa Schapira na oslavách 28. října 2016 na Pražském hradě.

Následovalo poté téma jeho vlastního resortu, který převzal po sociálnědemokratickém kolegovi Jiřím Dienstbierovi (ČSSD). „Mám dvě priority, jež jsou stejné, jako měl můj předchůdce – kvalitní zákony a lidská práva a menšiny a rovné příležitosti,“ slíbil však větší dynamičnost Chvojka.

„Nemělo by se stávat, že vyjde ve Sbírce zákonů nějaký zákon, který se musí za pár týdnů novelizovat. V té druhé oblasti bych chtěl dát více najevo, že nepomáháme jenom menšinám, ale že nezapomínáme i na práva většiny,“ zmínil rovněž Chvojka. Jeho cílem také je, aby děti ve vyloučených oblastech chodily do škol. „Bez škol si lidé nemohou najít práci a bez práce se nemohou lidé postavit na vlastní nohy,“ řekl.

Nechybělo ani téma úspěšné nacionalistické skupiny Ortel, proti jejímuž vystupování na Českém slavíkovi si loni Chvojka stěžoval na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. „Hlavně jsem řešil, a to mně vadí, minulost zpěváka Tomáše Ortela, který dříve velebil Rudolfa Hesse. Já jako člověk, který jsem vyrůstal kilometr od vesnice Ležáky, nechápu, jak někdo může zpívat o takovémto zlosynu...,“ řekl kriticky Chvojka. „Jsem zpětně toho názoru, že té skupině se zbytečně dělá reklama. Mám pro pana Radka Bangu pochopení – na to gesto měl právo a já se mu nedivím,“ řekl však k aktuální kauze, která se kolem letošního udílení cen rozpoutala. Romský zpěvák Banga alias Gipsy.cz totiž na protest kvůli Ortelům opustil při předávání cen sál, za což si vysloužil mnohé nenávistné reakce. 

Závěrem se pak Chvojka vyjádřil k předvolebním průzkumům, jichž sám není příznivcem. „Myslím si, že sociální demokracie se po krajských volbách snaží, aby ten výsledek v dalších volbách byl lepší. Poraženecké nálady nemají cenu,“ uvedl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…