Do Česka dnes přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jejich pobyt u nás obklopují tajnosti

19.02.2016 6:08

Do Česka dnes přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků, kteří utekli z iráckého Mosulu před Islámským státem. Asi čtyřicetičlenná skupina by měla dorazit na pražské ruzyňské letiště ve 14:30 a poté budou autobusy rozvezeni do Brna, Smilovic u Třince a rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy. Největší pozornost se zřejmě bude upírat ke Smilovicím, kde plán na dočasný pobyt uprchlíků vyvolal nevoli části obyvatel.

Do Česka dnes přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jejich pobyt u nás obklopují tajnosti
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Do Smilovic by v první fázi mělo přicestovat 14 lidí, celkem by jich v tamním středisku Karmel mělo pobývat šest až osm týdnů asi 30. Další přicestují v následujících týdnech. Pondělního zasedání zastupitelstva obce s 800 obyvateli se účastnilo zhruba 70 obyvatel a ostře dali najevo, že uprchlíky v obci nechtějí. Starosta Smilovic Miroslav Nogol se naopak domnívá, že obec by křesťanům v nouzi měla pomoci, přestože sám například s kvótami určujícími příjímání uprchlíků nesouhlasí. Obyvatelé podle něj nepochopili, že nejde o ilegální uprchlíky, ale o prověřené osoby.

Uprchlíci prošli prověrkami českých tajných služeb

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, již před odletem do České republiky prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky, další je čekají po příletu do Česka.

V Brně ani Okrouhlíku se nadační fond s tak negativními ohlasy jako ve Smilovicích nesetkal. Poblíž Jihlavy se už zabydlely dvě skupiny, které přicestovaly v lednu a únoru. Skupina má nyní 27 členů a v pátek se rozroste na 30 lidí. Přijede osm uprchlíků, ale pět lidí z nynější skupiny se přidá k devítičlenné skupině mířící do Smilovic.

Kde v Brně budou uprchlíci žít? To je tajné

Do Brna dnes zamíří 24 lidí, většinou jde o rodiny s dětmi. Brněnský magistrát místo jejich pobytu nezveřejní. Důvodem je klid a bezpečí rodin, řekla ČTK Zuzana Taušová z tiskového odboru magistrátu.

Přemístění 37 iráckých křesťanských rodin se zhruba 150 lidmi do Česka schválila vláda. První dvě rodiny dorazily do Okrouhlíku 24. ledna, druhá skupina přijela 5. února. Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje nadační fond s pomocí svých partnerů a podporovatelů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …