Drábek chce od odborů důkazy o útoku hackera

03.08.2012 16:20

Ministerstvo práce se cítí poškozeno nedávným prohlášením odborů o napadení odborářského slevového portálu z ministerské počítačové IP adresy. Úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) vyzval Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS), aby mu předala konkrétní důkazy o útoku.

Drábek chce od odborů důkazy o útoku hackera
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

Odboráři před dvěma dny uvedli, že na jejich portál Odbory Plus zaútočili hackeři, a to z IP adresy ministerstva. Mluvčí ČMKOS Jana Kašparová řekla, že provozovatel portálu se na ministerstvo s informacemi obrátil ve čtvrtek.

IP adresa není důkaz

Ministerstvu podle jeho mluvčí dodnes odborová centrála záležitost nepředala, i když ho prý "veřejně nařkla" z útoku. "Výpis z logu, který byl v médiích použit jako důkaz napadení, je důkazem pouze toho, že některý ze zaměstnanců resortu webové stránky ČMKOS navštívil, nikoli toho, že by se kdokoli snažil o jejich napadení," uvedl Drábkův úřad.

Ministerstvo se podle své mluvčí cítí poškozeno "mediálním prohlášením, které nebylo podloženo relevantními důkazy a doprovázeno faktickou žádostí o prošetření". Pokud by někdo ze zaměstnanců server odborů napadl, bylo by i v zájmu ministerstva viníka potrestat, uvedla Plívová. Úřad vyzval odboráře k předání důkazů.

Slevový portál Odbory Plus provozuje společnost chytryhonza.cz. Na ní podle mluvčí ČMKOS odboráři nechali další postup. Kašparová řekla, že firma potvrdila, že se ve čtvrtek s upozorněním a detaily k případu obrátila na IT odbor ministerstva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…