Důvěra v poslance dosáhla historického propadu

04.01.2012 21:48

Ještě nikdy v minulosti se nestalo, že by Poslanecké sněmovně věřilo tak málo lidí. Podle průzkumu společnosti STEM jí v prosinci 2011 věřilo jen 16 procent populace. Šéfka sněmovny za to ale zodpovědná není, důvěra v ní je o desítky procent vyšší. Nejdůvěryhodnějším předsedou nejvyšší státní instituce se stal šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Důvěra v poslance dosáhla historického propadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stop vládě

Oproti sněmovně si svou hladinu důvěry hlídá Senát, kterému tradičně věří čtvrtina lidí. Jeho předseda Milan Štěch je srovnatelně důvěryhodný jako jeho instituce. Velký rozpor je mezi důvěryhodností sněmovny a její šéfky Miroslavy Němcové. Zatímco sněmovna kolísá na hranici 16 procent, Němcová patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější politiky (věří jí 40 procent lidí).

Celá zpráva STEM ZDE

Lépe než vláda jako celek je na tom i premiér Petr Nečas, tomu věří 28 procent dotázaných (vládě jen 16 procent). Prezident Václav Klaus se pohybuje kolem svého padesátiprocentního standardu, podle STEMu mu v prosinci věřilo 51 procent lidí.

Nejvyšší důvěra mezi státními institucemi opět patří Ústavnímu soudu a srovnatelně důvěryhodný je podle dotázaných i jeho předseda Pavel Rychetský (57 procent).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…