EU: Kýve se další židle. Vysoká

12.07.2016 12:26

Politická budoucnost prezidenta Evropského parlamentu Martina Schulze je v ohrožení. Němečtí křesťanští demokraté Angely Merkelové volají po tom, že by již neměl znovu kandidovat. Schulz a sociální demokraté jsou některými z nich považováni za hlavní důvod, proč obliba EU stále klesá.

EU: Kýve se další židle. Vysoká
Foto: Europarl.europa.eu
Popisek: Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Schulz působí v roli prezidenta Evropského parlamentu (EP) od ledna 2012, kdy nahradil bývalého portugalského maoistu José Barrosa. Zatímco funkční období europoslance trvá pět let, prezident EP je fakticky zvolen na 2,5 roku. Na této pozici se střídají vybraní kandidáti Evropských lidových demokratů (EPP) a Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D). Každý z nich tedy setrvá ve funkci polovinu funkčního období.

Socialistovi Schulzovi však bylo umožněno, aby ve funkci prezidenta EP působil po celých pět let. Tento krok byl míněn jako určitá satisfakce vzhledem k jeho neúspěchu při kandidatuře na předsedu Evropské komise v roce 2014, ve které nakonec uspěl kandidát EPP Jean-Claude Juncker. Politici z německé CDU jsou nyní přesvědčeni, že ústupků vůči kandidátovi evropských socialistů bylo až dost a v dalším období by měl vést Evropský parlament lidovecký kandidát.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Zatím sice není jasné, jestli chce Schulz ve své funkci pokračovat. Všeobecně se však v Bruselu hovoří o tom, že tomu tak je. „Je tady nějaká dohoda, na základě které se naši kandidáti na pozici šéfa EP spravedlivě střídají. Předpokládám, že pan Schulz je čestný muž a této dohodě dostojí,“ uvedla po deník Die Welt viceprezidentka vládní CDU Julia Klöckner. Jak poznamenává internetový deník EUobserver, hlasy volající pro odstoupení Schulze zesílily zejména po britském referendu.

Některá německá média, včetně Die Welt, rovněž v této souvislosti volala po odstoupení také šéfa Evropské komise Junckera. Zejména kvůli jeho údajnému alkoholismu a způsobu, jakým reagoval na brexit. Socialista Schulz je rovněž symbolem pnutí mezi koaličními partnery německé vlády. „Sociální demokraté stojí za vším, co lidi na EU rozčiluje,“ sdělil deníku Die Welt generální sekretář CDU Peter Tauber. Lidovcům se také nelíbí, že i po brexitu hovoří socialisté o nutnosti ještě užší evropské integrace.

Proti těmto tendencím se naopak vymezuje ministr financí Wolfgang Schäuble, naopak ještě „více Evropy“ by vedle Schulze přivítal také ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Současný prezident Evropského parlamentu sice před pár dny v rozhovoru pro týdeník Spiegel poznamenal, že není „integrační fanatik“, ale jeho vize „sešněrované“ Evropy ve světle brexitu a nespokojenosti evropských voličů s EU ztrácejí příznivce. Jean-Claude Juncker v témže rozhovoru uvedl, že aktuální návrhy Schulze jsou za dané situace nerealizovatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…