EU a uprchlíci. Situace v Rakousku je velmi výbušná, varuje právní expert

02.07.2016 9:22

Proděkan pražské Právnické fakulty a vedoucí katedry evropského práva Michal Tomášek má za to, že je správné opakovat rakouské prezidentské volby. Je o tom přesvědčen i v situaci, kdy je jasné, že se od dnes již neplatné volby v květnu změnily okolnosti. Jeden z kandidátů může např. říci, že podpoří referendum o vystoupení Rakouska z EU.

EU a uprchlíci. Situace v Rakousku je velmi výbušná, varuje právní expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny Tomášek konstatoval, že v případě jakýchkoli pochybnosti bylo nezbytné rakouské prezidentské volby zrušit.Verdikt soudu znamená, že se žádné nekonaly a druhé kolo se zopakuje s čistým stolem.

„Je to namístě, když existují důvodné pochybnosti, že došlo k pochybení, které by skutečně nebo potenciálně mohlo výsledek voleb zásadně – a toto slovo zdůrazňuji – ovlivnit. A v Rakousku dospěl ústavní soud k názoru, že pochybnost je natolik velká, že v zájmu zachování demokratického procesu je potřeba vyslovit neplatnost voleb,“ konstatoval Tomášek.

Faktem ovšem také je, že od neplatných voleb z 24. května se mnohé změnilo. Především došlo na brexit a pozice Evropské unie je teď velmi zpochybňována. Rakousko se navíc potýká s migrační krizí.

„V Evropě se změnila situace. Britské referendum a brexit ukázaly, že je tu v jedné členské zemi vůle vystoupit z Evropské unie. Situace v Rakousku je nyní velice výbušná, je totiž přímo dotčeno migrační krizí a zaznamenali jsme už volání po vyhlášení obdobného referenda o vystoupení i tam. Nelze tedy vyloučit, že některý z kandidátů vytáhne tuto kartu a řekne, že pokud bude prezidentem, podpoří referendum o vystoupení Rakouska z Evropské unie. Už se ukázalo, že tuto větu lze říct a i ji zrealizovat,“ podotkl proděkan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…