Erdogan onanista. Urážky Putina, Obamy i Bushe. Nový ministr zahraničí Velké Británie vzbudil úžas

14.07.2016 9:32

Západní média reagují s neskrývaným překvapením na rozhodnutí novopečené šéfky britských konzervativců a premiérky Theresy May svěřit ministerstvo zahraničí bývalému starostovi Londýna a hlavní tváři kampani za brexit Borisi Johnsonovi.

Erdogan onanista. Urážky Putina, Obamy i Bushe. Nový ministr zahraničí Velké Británie vzbudil úžas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velkou Británii čeká tento čtvrtek referendum o vystoupení z Evropské unie tzv. Brexitu

Nejlépe symbolizuje postoj k nečekanému jmenování Johnsona ministrem zahraničí internetové vydání americké televize CNN se svým titulkem ve znění „Boris Johnson: Nejméně pravděpodobný britský ministr zahraničí?“. Autor textu James Griffiths popisuje Johnsona jako skandalistu a kontroverzního politika, kterému není diplomacie příliš vlastní. „Nedávno zvítězil v soutěži pořádané deníkem The Spectator, když napsal báseň na podporu německého komika Jana Böhmermanna. Také Johnson se zmínil o sexu Erdogana s kozou a tureckého prezidenta nazval onanistou,“ připomíná Griffiths. 

Griffiths také připomíná, že se Johnson v minulosti často dopouštěl údajně rasistických komentářů a velmi nevybíravě se vyjadřoval o politických vůdcích jiných zemí. Například demokratickou kandidátku na prezidenta Spojených států a někdejší ministryni zahraničí Hillary Clintonovou nazval „sadistickou zdravotní sestrou z psychiatrické léčebny“. Ruského prezidenta Vladimira Putina zase s ohledem na jeho zjev přirovnal k elfovi Dobbymu, jenž vystupoval v sérii o Harry Potterovi. „Podobně urazil také Baracka Obamu, George W. Bushe či Donalda Trumpa.“

Podle Griffitha je jmenování Johnsona v některých kruzích bráno s humorem, ovšem v jisté části společnosti je vnímáno jako „šok a hrůza“. „Není zcela jasné, jak vypadala jednání, která vedla k návratu Johnsona do hry. Ještě nedávno May o jeho vyjednávacích schopnostech pochybovala. Připomínala, že když naposledy jednal s Němci, vrátil se se třemi vodními děly, které nebyly nikdy použity. Na druhou stranu Johnson má zkušenosti v oblasti diplomacie a zahraniční politiky. Vedle působení v roli starosty Londýna v minulosti dělal bruselského zpravodaje pro deník The Times,“ uznává Griffiths. 

Britský bulvární deník The Mirror rovnou konstatuje, že „Britové čelí po jmenování Johnsona ministrem zahraničí posměchu“. Terčem kritiky se za své rozhodnutí jmenovat bývalého starostu Londýna do čela ministerstva zahraničí stala i premiérka Theresa May. „Reputace premiérky trvala jen několik málo hodin. Johnson bude trávit většinu času omluvami státům, jejichž politické vůdce urazí,“ poznamenal s nadsázkou na svém twitteru vůdce liberálních demokratů Tim Farron. V podobném duchu reagoval také labouristický poslanec Chuka Umunna. „První slovo při setkání s Obamou bude patrně ‚promiň‘,“ napsal Umunna, jehož otec pochází z Nigérie.

Za „šokující“ považuje jmenování Johnsona do čela britské diplomacie také britský deník Daily Mail. „Johnsonovo snění o pozici premiéra sice vzalo kvůli zradě jeho bývalého spojence Michaela Govea za své, nyní byl ale odměněn jednou z nejprominentnějších funkcí ve vládě. Může se tak na rozdíl od Govea smát, protože ten coby dosavadní ministr spravedlnosti nemá pokračování ve funkci zdaleka jisté,“ konstatuje britský deník s tím, že zásadním krokem je také zřízení nového ministerstva pro odchod z EU, jehož šéfem, a tedy hlavním vyjednavačem s Bruselem, se stal David Davis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…