Exministr Drábek se ptá: Proč sKarty rušit, když jsou jasné úspory?

14.05.2013 14:50

Poslanci začali posuzovat senátní návrh na zrušení kontroverzního projektu sKaret, kvůli nimž jsou ve sporu vládní ODS a TOP 09. V horní komoře prosadila předlohu opoziční ČSSD. Podle poslanců z TOP 09 ale jde prý o politické hry. Tvrdošíjně si tak "topkaři" stojí na tom, aby sKarty byly zachovány.

Exministr Drábek se ptá: Proč sKarty rušit, když jsou jasné úspory?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Prostřednictvím karty sociálních systémů stát vyplácí dávky. Jenže projekt kritizuje většina politických stran, negují jej postižení lidé, výhrady vznesl i ombudsman a ochránci soukromí. V hájení sKarty je tak TOP 09 zcela osamocená.

Vláda přitom doporučila před dvěma týdny ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09), aby připravila zákony k ukončení projektu. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž uložil ministerstvu půlmilionovou pokutu za neoprávněné předávání dat České spořitelně, která sKarty provozuje. Ministerstvo ale nyní prozatím počítá, kolik by stálo ukončení projektu a kolik jeho pokračování. Proto s rušením karet vyčkává.

Podle TOP 09 ale prý nejde ani tak o projekt sKaret, jako o politické hry.

„Zdá se, že ODS by mnohem víc vyhovovalo, kdyby se celý projekt zrušil a později se vybudoval na zelené louce nový. Ale to je nákladné a neefektivní. Mnohem efektivnější je projekt opravit podle vznesených připomínek. Ale to je zablokováno pouze z ryze politického důvodu,“ uvedl pro Český rozhlas (ČRo) místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Velmi podobný názor má i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kromě mediálního tlaku prý nevidí důvod, proč pohled na sKarty měnit, když jsou jasné a vyčíslitelné úspory.

Politické rozhodnutí a suverénní právo sněmovny

„Úspory jsou jasně vyčíslitelné. Pokud dnes nemusíme platit za výplatu dávek čtvrt milionu lidí, ať už převody na účet, za které se platí nebo výplatu prostřednictvím poštovních poukázek, protože za ty se také platí, tak si myslím, že výsledek je jasný. Jestli bude politické rozhodnutí v Poslanecké sněmovně, že něco, co sněmovna napřed před dvěma lety zavedla a teď zase zruší, tak to je suverénní právo sněmovny,“ poznamenal Drábek v rozhovoru pro ČRo.

Senátní návrh na zrušení sKaret podle informací rozhlasu s největší pravděpodobností poslanci upraví tak, aby řešil, co s projektem dál. Návrh má také nasměrovat, co by se mělo s více než 270 tisíci průkazkami, které už lidé užívají, stát. Předloha Senátu má totiž podporu opozice. Do dalšího čtení ji chce poslat i vládní ODS a strana LIDEM.

Jenže jak rozhlas upozornil, jasno zatím není skutečně v tom, kolik by zastavení projektu stálo. V politických kuloárech se ale prý mluví o sumě přes sto milionů korun.

Na stranickém brífinku ČSSD dnes stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák v souvislosti s sKartami připomněl „pozoruhodný posun“ v rétorice ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09). Projekt sKaret totiž měl podle zdůraznění Sklenáka především zabránit zneužití sociálních dávek, což se ale nestalo.

Sklenák navíc zdůraznil, že cena za sKarty narůstá každým dnem, kdy tento projekt pokračuje. Müllerová by proto měla co nejdříve sdělit výši škody, kterou způsobil. Vyzval také poslance, aby podpořili senátní návrh na zrušení sKaret. Podle Sklenáka dají zákonodárci svým hlasováním jasně najevo, zda chtějí projekt skutečně zrušit, či o tom jen mluví.

Při kritice sKaret navíc Sklenák držel v ruce transparent, jenž mimo jiné hlásil, že "Cena za projekt sKaret je neznámá".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…