Fico a Sobotka mluvili u Moravce o budoucnosti EU: Pane redaktore, ruku na srdce...

03.07.2016 13:50

Speciálními hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli hned dva premiéři – český předseda vlády sociální demokrat Bohuslav Sobotka a slovenský předseda vlády, taktéž sociální demokrat Robert Fico. Připomeňme, že Slovensko od 1. července předsedá EU. Pánové se tedy nemohli bavit o ničem jiném, než o aktuálním stavu a budoucnosti evropského společenství.

Fico a Sobotka mluvili u Moravce o budoucnosti EU: Pane redaktore, ruku na srdce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

„Jsem přesvědčený, že 27 hlav států má jasnou představu, co se bude dít, protože my jsme absolvovali důležité jednání. Rozhodnutí Britů je nám líto, ale musíme ho respektovat. Zadruhé není možné, aby si Británie vybírala jen třešinky z dortu, ale odmítala respektovat čtyři základní svobody EU,“ zahájil Fico své vystoupení ve speciálním vysílání z Karlových Varů.

Sedmadvacet lídrů EU teď ví, co chce, ale slovenskému premiérovi se zdá, že totéž nevědí sami Britové. „Já jen řeknu, že je teoreticky možné brexit zastavit, ale v praxi si neumím představit, že by britští politici šli proti vůli svých občanů,“ doplnil slovenský premiér, byť by prý osobně uvítal, kdyby se Velká Británie nakonec rozhodla v EU zůstat.  

Jeho český protějšek mu dal za pravdu. Teď bude podle Sobotky důležité, aby se Velká Británie udržela pohromadě. „Může se stát, že Skotové nudou požadovat nové referendum o nezávislosti a mohlo by se stát, že se Velká Británie pohromadě neudrží. A to by mohlo zkomplikovat další vyjednávání s EU,“ upozornil český politik. Ale dokud jsou Britové v EU, mají stejná práva a stejné povinnosti, jaké měli v minulosti.

„Já si myslím, že Británie bude mít v příštích letech problém s novými investory. Pokud bude situace nejistá v Británii velmi dlouho, tak si investoři vyberou jiné země. A my bychom neměli chybovat v tom, že bychom se zabývali jen otázkou brexitu," poznamenal český politik.

Fico zopakoval, že v žádném společenství nelze čerpat jen výhody a neplnit si povinnosti, což by si snad Velká Británie mohla přát. A ačkoli nepřeceňuje vliv Slovenska, chce nastolovat nezbytnou agendu.

„Já nejsem naivní chlapec abych si myslel, že teď všechno změníme a zvrátíme,“ zaznělo z úst hosta. EU by se ale neměla zabývat jen brexitem. Členské státy se musí zabývat nezbytnou vnitřní reformou, protože občané tohoto společenství jsou výrazně nespokojeni např. s dosavadní migrační politikou. „Je třeba hovořit o nové podobě EU,“ zdůrazňoval slovenský host.

Nové členské státy EU tu podle Fica mají určitou výhodu, protože si od roku 1989 prošly velkými změnami, takže dnes přistupujeme k různým otázkám pragmatičtěji než „staří bardi“, jak slovenský politik označil původní členy EU.

Já se jednoduše bojím...

Asi by nebylo správné začít reformu hned u evropských institucí. „Já se jednoduše bojím, že potom, co se událo ve Velké Británii a potom, co sledujeme v jiných zemích EU, nebudeme schopni reflexe. Nejdůležitější je, abychom dokázali lidem i tady v Karlových Varech říci, že v Bruselu nesedí kupa bláznů. Musíme lidem vysvětlit, že tady jsou fantastické věci, které mladí lidé berou jako samozřejmost, ale ony vždy nebyly samozřejmostí,“ upozornil především mladé lidi slovenský premiér. „Zároveň se něco musí změnit,“ doplnil Fico.

Proto se obracel i na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a říkal mu, že je nesmysl vyžadovat po členských státech poplatek 250 tisíc eur za každého odmítnutého uprchlíka. „To je nesmysl,“ řekl jasně slovenský premiér.

Na druhé straně má za to, že se až příliš mluví o kvótách na uprchlíky, ale tady jde o celkovou bezpečnost EU. V této oblasti existuje 90 procent témat, na kterých je sedmadvacítka schopná se takřka ihned shodnout. Premiéři zdůrazňovali, že musíme lépe chránit vnější hranici EU, ale zároveň obnovit skutečný Schengen uvnitř sedmadvacítky. Dnes státy využívají různá omezení.

Podle Sobotky bychom měli být schopni zajistit bezpečnost občanů. Členové EU totiž v poslední době získali při pohledu na uprchlickou krizi pocit, že se nemohou cítit bezpečně. „Jestliže my jsme na Evropské radě jednomyslně přijali závěry, kde žádné povinné kvóty nebyly, tak není možné, aby Evropská komise předkládala návrhy, které jsou v přímém rozporu s těmito závěry,“ zlobil se český předseda vlády.

Pane redaktore, ruku na srdce, žije se někde lépe?

Není to však jen o bezpečnosti. Možná už tak trochu nevnímáme, jak dobře se máme. „Pane redaktore, ruku na srdce, žije se dnes někde lépe, než v Evropě? Těžko najdeme region, kde by se dnes žilo lépe. A já teď použiju jedno slovenské přísloví: Když je koze dobře, tak jde tancovat na led,“ padlo z úst Roberta Fica. Jinými slovy, občany EU pálí dobré bydlo.

Sobotka zpětně konstatoval, že Velká Británie možná udělala chybu, když rychle otevřela trh práce novým členským státům EU po roce 2004, Česká republika to uvítala, ale naši sousedé – Německo a Rakousko – asi postupovali rozumněji, když pracovní trh otevírali postupně. Dnes zjišťujeme, že i nám chybí na trhu práce pracovní síly a zaměstnavatelé nás žádají, abychom otevřeli náš pracovní trh. A já říkám ano, dělejme to, ale opatrně,“ zdůraznil Sobotka.

Podle českého premiéra nesmíme zapomínat ani na zájmy českých zemědělců. Pokud výrazně seškrtáme zemědělské dotace, tak ty velké státy je snadno nahradí ze svých národních rozpočtů. „Ale my budeme složitě hledat každou korunu. Já bych ale nechtěl, aby to vypadalo, že je vše jen o fondech. Pro nás je nejdůležitější volný trh, protože my jsme hodně průmyslovou zemí, Slovensko konec konců taky, ale náš trh je malý, takže my nemůžeme spotřebovat všechno, co vyrobíme a jsme závislí na volném trhu a exportu do dalších zemí. ... Dotace jsou na třetím, čtvrtém nebo pátém místě,“ zdůrazňoval český předseda vlády.

Se slovenským předsedou se shodli na tom, že by měly být evropské fondy flexibilnější. Podle Sobotky totiž občas narazíme na to, že v srdci EU sedí nějaký úředník, který má přesnou představu, kam by různé dotace měly jít, ale tato představa se rozchází s tím, co bychom si přáli sami. „My sami cítíme, že by ten či onen projekt ještě mohl počkat a že potřebujeme více budovat infrastrukturu, ale jsme tlačeni k něčemu jinému,“ posteskl si Sobotka.

Udělali jsme dobře, že jsme přijali euro, zdůraznil Fico

V závěru pořadu si slovenský premiér Fico pochvaloval přijetí eura na Slovensku. „My ten krok, který jsme udělali 1. ledna 2009, považujeme za velmi správný krok a nebudeme toho nikdy litoval, i když to může občas způsobovat i malé šrámy,“ řekl.

Prozradil také, co je jeho noční můrou. „Mojí noční můrou je spíš nezodpovědnost, pokud jde o nezodpovědné vyjadřování některých aktérů v důležitých otázkách Je třeba přesvědčit slovenskou veřejnost, že nemáme jiný životní prostor, nemáme alternativu,“ uzavřel své vystoupení slovenský host.

Sobotka mu v tom dal jasně za pravdu. Bez EU bychom se prý vrátili do časů, kdy spolu osamocené národní státy vedly obchodní války. „My jsme sice jako Češi euroskeptici, ale zároveň jsme hodně pragmatičtí. A já si myslím, že je našim národním zájmem být součástí EU i NATO. ...  Když si vzpomeneme jak naši pradědové umírali v první světové válce a co přinesla druhá světová válka, tak je to příležitost si připomenout, proč je pro nás rozumné a užitečné zůstat členy EU,“ konstatoval Sobotka.

Nakonec všem divákům znovu zopakoval, že tato vláda opravdu nebude vyhlašovat referendum o členství v EU a v NATO, protože by to jako premiér považoval za nebezpečný krok pro Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…