Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze

17.05.2011 14:53

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předloží ve středu vládní koalici návrh na změnu klasifikace zdravotní péče. Rozdělit péči na standardní a nestandardní by měli profesoři z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Oponenturu jejich názorů pak zadá zdravotním pojišťovnám, pacientským organizacím a stavovským komorám.

Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze

„To je také vize, se kterou půjdeme na zítřejší jednání koaličních lídrů K9. Je otázkou, zda proces uzavírat vyhláškou či zákonem. Obě cesty mají svá pro a proti. Chci o obou diskutovat s politickými partnery," řekl Heger na úterní tiskové konferenci.

Heger: Pacienti reformu nepocítí. Šťastný: Protože není

Současný systém, kdy si pacient nemůže legálně připlatit, nahrává podle ministra korupci a šedé ekonomice. Zásluhou nového návrhu by se systém výrazně zprůhlednil. Pacient bude navíc přesně vědět, na jakou péči má z hlediska veřejného zdravotního pojištění nárok a bude ji moci vyžadovat.

Legálně si připlatíme

Nově by se do zdravotnictví měla dostat možnost, aby si pacienti legálně připlatili za péči a lepší materiál. Pokud chtějí lepší materiál nyní, musejí si zaplatit celou částku. Nově by hradili jenom rozdíl mezi tím, co hradí pojišťovna a cenou lepšího materiálu.

Heger prozradil, že jiné poplatky za péči už neporostou

Podle Hegera není cílem rozdělit zdravotní péči na lepší a horší, ale udržet ekonomickou stabilitu ve zdravotnictví při zachování objemu péče. Nárok pacienta bude vystavěn na třech pilířích: místní dostupnosti péče, časové dostupnosti a seznamu výkonů s bodovými hodnotami.

Definice ekonomicky náročnější varianty, tedy nadstandardu, je jednou z mnoha úprav systému pojištění. „Musíme si uvědomit, že ani sebedokonalejší zdravotní systém nemá neomezené prostředky. Zavádění variant nebude znamenat omezení péče, pouze umožní legální spoluúčast pacientů na úroveň obvyklou ve vyspělých evropských zemích, aniž by došlo ke zhoršení situace slabších spoluobčanů," ujistil ministr.

Čtěte také:
Heger k reformám: Rád bych byl sociální. Vláda chce tvrdost


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mad

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …