Herci, sportovci a muzikanti se hrnou do Ruska za nízkými daněmi. Nejnověji stárnoucí krasavice. Dokonce je tu smělý plán

08.11.2016 9:52

Hvězda hollywoodských akčních filmů z 90. let Steven Seagal získal za svou „lásku k Rusku a kariérní úspěchy“ občanství Ruské federace, se kterou ho pojí nejen rodinný původ, ale i vřelé vztahy s politiky jako jsou Vladimír Putin, Dmitrij Rogozin či Ramzan Kadyrov, informuje ruský server gazeta.ru.

Herci, sportovci a muzikanti se hrnou do Ruska za nízkými daněmi. Nejnověji stárnoucí krasavice. Dokonce je tu smělý plán
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

O udělení ruského státního občanství americkému herci Stevenu Seagalovi informoval minulý čtvrtek ruský Kreml. Američan se tak po svém francouzském kolegovi Gérardu Depardieu stal další významnou západní osobností, která tímto způsobem vyjádřila svůj vřelý vztah k Rusku.

„V souladu s prvním paragrafem článku 89 Ústavy Ruské federace schvaluji udělení občanství Ruské federace Stevenu Frederiku Seagalovi, narozenému 10. dubna 1952 ve Spojených státech amerických,“ píše se v dokumentu podepsaném ruským prezidentem.

 

Podle vyjádření tiskového mluvčího prezidentské kanceláře RF Dmitrije Peskova americký herec o udělení ruského občanství sám dlouho usiloval. „Seagal nikdy nezastíral svůj vřelý vztah k Rusku. A vzhledem k tomu, že je velmi známým hercem, občanství mu nebylo problém udělit,“ uvedl Peskov.

Seagal je v letošním roce obecně velmi aktivní. Mimo to, že má v letošním roce vyjít deset jeho filmů, si americký herec dokáže najít i dostatek času na to, aby cestoval po celém postsovětském prostoru a seznamoval se se všemi tamními lídry.

Zajímavostí je i to, že Seagal již jedno občanství v letošním roce dostal, a to konkrétně srbské, když přislíbil „přesunout Hollywood do Srbska“. Ještě předtím americký herec ruského původu navštívil Bělorusko a setkal se s jeho prezidentem, který mu dal ochutnat mrkev z vlastní zahrady.

Mimo záliby v bojových sportech Seagala s ruským lídrem spojuje i politická vize: například v roce 2014 se Seagal vyjádřil souhlasně vůči připojení Krymu k Rusku, kvůli čemuž organizátoři hudebního festivalu v Estonsku zamítli hercovu účast.

Již v roce 2015 BuzzFeed informoval o tom, že Putin během summitu G8 v Severním Irsku navrhl americkému prezidentu Baraku Obamovi Seagala jmenovat do funkce čestného velvyslance Ruské federace v Kalifornii a Arizoně. Tuto informaci ovšem ani Seagal, ani prezident Spojených států Obama, nepotvrdili.

Seagal se podle informací dostupných na serveru Novaya Gazeta v současné době chystá navštívit ruské hlavní město Moskvu. Detaily jeho návštěvy ovšem zatím známy nejsou.

Americký herec, jehož babička pochází z ruského Vladivostoku, Rusko navštívil již několikrát; naposledy se vydal na Kamčatku a na Sachalin v září loňského roku.

Na konci minulého týdne se na internetu objevila zpráva, že další známou osobností, které bude uděleno ruské občanství, má být italská herečka Ornella Muti. O svém úmyslu stát se občanskou Ruské federace italská herečka informovala po svém nedávném vystoupení v Moskvě na tiskové konferenci.

„V Moskvě se mi moc líbí a uměla bych si i představit tu žít,“ uvedla Mutti a doplnila, že by uvažovala i o přijetí ruského občanství.

Server vesti.ru píše o tom, že držení ruského pasu je mezi světovými celebritami novým trendem. „Herci, sportovci, muzikanti se doslova perou o naše občanství,“ píše se na ruském serveru.

Rusové si ovšem nedělají žádné iluze o kvalitě života v Rusku v porovnání s Evropou či Spojenými státy, ta je bezesporu nižší. Ovšem stejně nižší jsou i ruské daně.

Ve Spojených státech a většině evropských zemí existuje progresivní daň. Například z milionového ročního výdělku ve Francii musí člověk odvést 75 procent státu na daních. V menší míře tomu tak je i ve Spojených státech. V Rusku progresivní daň neuznávají; všichni jeho občané bez ohledu na svůj roční výdělek do státní kasy odvádějí 13 procent.

Nyní se v Rusku politika nízkých daní používá jako reklama a lákadlo pro zahraniční hosty. Například předseda krymské vlády Sergej Aksenov spolu se starostou jednoho z menších měst na Krymu rozvinuli myšlenku o jakémsi krymském „Beverly Hills“, kde se má v brzké době stavět luxusní komplex.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…