Inkluze ubližuje. Ekonomka Šichtařová přináší příběh, jak české školství bude ničit dětem životy

05.06.2016 14:59

Rozčílení vyjádřila na svém facebookovém profilu ekonomka Markéta Šichtařová. A to kvůli inkluzi.

Inkluze ubližuje. Ekonomka Šichtařová přináší příběh, jak české školství bude ničit dětem životy
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Ta zatracená inkluze byla zavedena proto, aby děti kupříkladu s nějakými poruchami učení nebyly diskriminovány v ‚pomocných školách‘. Inu k čemu to vede: Znám holčičku s ADHD, která v rámci inkluze byla zařazena do ‚normální‘ školy. Protože ji personál naprosto nezvládá a holčička si z laviny zákazů, nadávek, poznámek a podobně samozřejmě nic nedělá, byla za trest vyloučena ze školní družiny,“ popsala Šichtařová. Rodičům podle ní vznikl obrovský problém. 

„Nemocná holčička tak není papírově ‚diskriminována‘ ve speciální škole, zato je dokonale stigmatizovaná tím, že je veřejně vyloučena z kolektivu, jsou na ní uplatňována měřítka jako na zdravou a tímhle sítem samozřejmě totálně propadává, což jí všichni dávají sežrat,“ dodává ekonomka, jež s manželem, ekonomem Vladimírem Pikorou, vychovává čtyři děti a páté čekají.

Po svém příspěvku dle svých slov čeká, že se do ní všichni pustí. „Že ‚ale přece inkluze byla míněna tak a tak‘ a že v tomhle konkrétním případě ‚jen selhává lidský faktor‘,“ uvedla Šichtařová. 

„V zatuchlém českém školství selhává lidský faktor nápadně často a těch pár dobrých učitelek, které mají na věc správný vhled, bojují s větrnými mlýny. Podle mne v průměru inkluze většímu množství dětí ublížila než pomohla,“ dodala ekonomka.

Zákon podporující inkluzi, neboli společné vzdělávání lehce postižených dětí v klasických třídách, začne platit letos v září prvním školním dnem.

Zdroj: http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/skolstvi-cekaji-zmeny-v-zari-prijde-inkluze-20160528.html

Celý facebookový příspěvek Markéty Šichtařové:

Jsem rozčílená. Ta zatracená inkluze byla zavedena proto, aby děti kupříkladu s nějakými poruchami učení nebyly diskriminovány v „pomocných školách“. Inu k čemu to vede: Znám holčičku s ADHD, která v rámci inkluze byla zařazena do „normální“ školy. Protože ji personál naprosto nezvládá a holčička si z laviny zákazů, nadávek, poznámek a podobně samozřejmě nic nedělá (dětem s ADHD tyhle věci absolutně nedocházejí, a i kdyby jim docházely, neuměly by s tím nic udělat), byla za trest VYLOUČENA ze školní družiny (čímž samozřejmě jejím rodičům vznikl obrovský problém). No a tak nemocná holčička není papírově „diskriminována“ ve speciální škole, zato je dokonale stigmatizovaná tím, že je veřejně vyloučena z kolektivu, jsou na ní uplatňována měřítka jako na zdravou a tímhle sítem samozřejmě totálně propadává, což jí všichni dávají sežrat.
A teď čekám, jak se do mě všichni pustí, že „ale přece inkluze byla míněna tak a tak“ a že v tomhle konkrétním případě „jen selhává lidský faktor“. Jenomže něco vám řeknu: V zatuchlém českém školství selhává lidský faktor nápadně často a těch pár dobrých učitelek, které mají na věc správný vhled, bojují s větrnými mlýny. Podle mne v průměru inkluze většímu množství dětí ublížila než pomohla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…