Já s "nosiči vody" vždy vyrazil dveře, říká drsně exstarosta Gazdík

25.05.2012 20:45

Politická debata Narovinu v celoplošné televizní stanici BTV, kterou mohou diváci sledovat v síti kabelové UPC nebo O2tv, přináší tuto sobotu otázky a odpovědi na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka. Ten mimo jiné prozradí, zda má nějaké jmění schované pod podlahou, zda se setkal někdy v minulosti jako starosta Suché Lozi s korupcí. A co si myslí o současné kauze Davida Ratha.

Já s "nosiči vody" vždy vyrazil dveře, říká drsně exstarosta Gazdík
Foto: Narovinu
Popisek: Petr Gazdík v pořadu Narovinu

Kauza exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha může na veřejnost působit tak, že každý politik musí mít doma někde schované peníze. I proto se moderátor pořadu Zdeněk Šarapatka ptal Petra Gazdíka, kde uchovává on své miliony.

„Nikam, Gazdíkovi žádné miliony nemají. To, co máme, máme na účtech nebo ve fondech. Po rodičích jsem zdědil 11 hektarů polí, lesů a luk. Největší bohatství, co ale mám, je moje rodina, žena a děti,“ reagoval Gazdík ve studiu pořadu Narovinu, kam pravidelně přicházejí diskutovat s politiky i ParlamentníListy.cz.

Ano, s lidmi, co nabízeli různé "službičky" za úplatu, jsem se setkal, přiznal Gazdík

Když došla řeč na korupci, Gazdík však připustil, že ještě jako starosta Suché Lozi na Slovácku se s korupcí, či s pokusy uplácet setkal.

„Ano, objížděli nás a jiné obce různí „nosiči vody“ a tvrdili, že zařídí dotaci, když….Vyrazil jsem s nimi dveře. Slibovali dotaci na čističku, kanalizaci, prostě vždy na něco, co většina obcí potřebuje. Když ještě existovalo takzvané porcování medvěda, tak to asi i trochu někde fungovalo, nyní už ne. Pevně věřím,  že bude schválené nové rozpočtové určení daní, což tento jev zcela eliminuje. Zruší se totiž těch sedm miliard korun v národních dotačních titulech a budou si o penězích rozhodovat občané v obcích sami,“ prozradil v pořadu Narovinu Petr Gazdík a s tím, že nikdy nebyl připraven na jakýkoli úplatek.

David Rath však podle všech dostupných informací ano – i proto se diskuse nutně dostala i k tomuto bodu, který hýbe aktuálním děním v Česku.

Konečně dochází i na velké ryby, chválí Gazdík vývoj v kauze Rath

„Kauza Davida Ratha je pro mě osobně dobrou i špatnou zprávou. Tou první proto, že konečně i u nás dochází i na takzvané velké ryby. V této zemi velmi chybí morálka, a proto si nemyslím, že to jde jinak, než že budou zkrátka nastaveny pevné mantinely a že politici budou mít strach je překročit. Musím mít prostě strach z toho, že venku bude stát policie a zatkne mě třeba s krabicí peněz. Jinak to prostě asi fungovat nezačne,“ uvedl nejprve Petr Gazdík.

Jako příklad přidal srovnání se dny, kdy v Česku začal fungovat bodový systém. „Všichni jezdili asi deset dnů pomalu a báli se, že za každým rohem na ně bude číhat policista. A i když bodový systém platí dál, už se s takovou agresivitou na těch silnicích, co byla dříve, nesetkáváme…Proto na všechny – řadové občany i politiky musí existovat bič. A musí existovat strach, že když se dopustím něčeho nekalého, tak za tu budu pykat,“ doplnil Gazdík.

Politici musí mít mantinely daleko užší

Poté, co mu byla moderátorem pořadu Zdeňkem Šarapatkou připomenuta kauza z blízkého okolí spolustraníků– exministra kultury Jiřího Bessera, Gazdík zdůraznil, že se opravdu domnívá, že na politiky musí být mantinely pohlížení na některé morální přestupky ještě přísnější.

„Proto pan Besser odešel ihned poté, co se o té jeho záležitosti začalo hovořit, promptně ze své funkce a z vlády. A to i přesto, že se dopustil pouze přestupku,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. Na dotaz, zda by mohl dát nyní ruku do ohně za to, že se podobný případ v jeho stranickém okolí nebude opakovat, však uvedl, že to samozřejmě nikoli.

Konstatoval to, že volání veřejnosti, jež zaznívá právě poté, co se objevila kauza Davida Ratha, aby se podobným způsobem postavila spravedlnost k činům i jiných provinilců v jiných stranách, však není na místě. Nelze prý řešit kauzy podle stran.

Moji spolustraníci možná všichni nejsou neposkvrněné lilie, ale...

„To není o stranách, je to o jednotlivcích. Nemohu říct o všech, ani ze Starostů a nezávislých, ani o lidech z TOP 09, že jsou lilie neposkvrněné. Mohou udělat chybu. Ale musí vědět, že za ni budou pykat. Vadí mi, že si hodně lidí myslí, že v Poslanecké sněmovně všichni kradou. To není pravda. Já tam znám a vídávám celou řadu velmi slušných lidí napříč celým politickým spektrem. A vím, že by je to ani nenapadlo, něco krást,“ řekl Petr Gazdík v pořadu Narovinu pro ParlamentníListy.cz.

Už tančíte na stole radostí z toho, že je David Rath ve vězení, ptal se mimo jiné také moderátor Zdeněk Šarapatka hosta ve studiu.

Rathovi to, co ho potkalo, upřímně nepřeji, říká Gazdík

„David Rath byl často za hranou etiky a slušnosti. Sám jsem ho mnohokrát kritizoval. Ale není žádný důvod tančit. Lidsky to pro něj musí být nyní velmi složitá situace a opravdu mu to upřímně nepřeji,“ reagoval na dotaz Gazdík.

Když přišla řeč na další kauzy, o kterých v minulých měsících informovala snad všechna česká média – tedy ProMoPro, Pandury, Toskánské vily, na to, zda vůbec někdy budou vyšetřeny a jestli vůbec na jejich došetření politici trvají, vysvětlil Gazdík, že v tomto ohledu do toho jako politik vstupovat nemůže.

„Politik přece nesmí tlačit na nějakou kauzu, na orgány činné v trestním řízení, soudy. Ty orgány musí být nezávislé a pokud žijememe v právním státě, musí se prostě ty věci prokázat. Mnohé kauzy mohou být i vykonstruované, a proto bychom měli ctít presumpci neviny. Když jste ale zmínil kauzu ProMoPro, tak si snad veřejnost vzpomene, že jsem Alexandra Vondru (ODS) vyzval, aby odešel z vlády. ODS za to však vzala svoji zodpovědnost, a tak se nestalo,“ řekl dále Petr Gazdík.

Gazdík: I kdyby mě odposlouchávali, nevadí. Mám svědomí čisté

Podle něj nemá pravdu ani bývalý šéf tajné služby Karel Randák, když tvrdí, že Davida Ratha potkalo jen to, co by potkalo i jiného politika, kdyby byl půl roku trvale odposloucháván policií.

„Nesouhlasím s tím. Mně by se to nestalo, mám svědomí čisté. A znám i jiné politiky, kteří jsou neúplatní. Samozřejmě za všechny hovořit logicky ale nemůžu,“ uzavřel Petr Gazdík. Okruh témat, jež však ve studiu zazněla, tím však nekončí... 

Politické špičky si do televizního studia zve každý týden někdejší hlavní tvář publicistiky TV Public Zdeněk Šarapatka. Pořad se vysílá v sobotu v poledne, reprízuje se po osmnácté hodině večerní, před dvaadvacátou hodinou a následně dvakrát v neděli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…