Jde o víc: Popotahovaný svědek z kauzy Parkanová mluví o dalších podivných kšeftech

24.07.2012 8:06

Pilot a armádní expert Karel Daňhel, jeden ze svědků v kauze CASA, který nákup španělských letounů otevřeně kritizoval, neuspěl se svým odvoláním proti odebrání bezpečnostní prověrky. Na konci září chce proto z armády odejít, jeho obhájkyně chystá žalobu na rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu.

Jde o víc: Popotahovaný svědek z kauzy Parkanová mluví o dalších podivných kšeftech
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Daňhel byl minulý týden zatčen pro podezření z pohlavního zneužívání nezletilé. Později se ukázalo, že neprávem. Podle Daňhela byl celý případ vykonstruován.

"Šlo o slušné lidi, moje přátele, o kterých tajná služba věděla z odposlechů, že se s nimi stýkám. A podle mého je zastrašili a zatlačili do kouta. Údajně si je předvolali a říkali jim, že jsem grázl a darebák a že jejich dcera není první, kterou jsem měl obtěžovat. Nakonec ale nikdo z nich u výslechu netvrdil, že jsem měl něco takového udělat. Celé to bylo vykonstruované. Moje právnička již podala na tento případ stížnost a já věřím, že ho inspekce prověří a zjistí, jak to bylo," řekl Hospodářským novinám Daňhel.

Tady jde o větší věci

Armádní letadla podle něj nejsou tím hlavním problémem, jde prý o mnohem větší věci. "Mám pocit, že někdo využil mé těžké finanční i rozvodové situace, aby se mě zbavil," řekl Daňhel. "Odborníci znalí poměrů ale podle mě všichni vědí, že nákup španělských letadel je jen zástěrka pro nějaké popotahování se po novinách nebo odebrání prověrky. Ve skutečnosti jde o mnohem větší věci, které se týkají armádních vrtulníků a také podniku LOM Malešice, který je opravuje," upřesňuje své podezření.

Daňhel totiž zpracovával podklady pro koncepci českého vrtulníkového letectva a zjistil, že ceny uváděné v koncepci a prezentacích nesouhlasily se skutečností. "Já jsem se na tuto věc jen zeptal a hned začaly problémy. Nelze ale donekonečna tolerovat systém, kde obrazně řečeno koupíte součástku na vrtulník za deset korun a ve finále si ji armáda pořídí za patnáct set," vysvětluje armádní expert.

Úřad odvolání zamítl

Daňhel přišel o svoji bezpečnostní prověrku prý brzy poté, co vypovídal na policii. Už má v ruce rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu o svém odvolání. "Dnes jsem si jej osobně na úřadě vyzvedl a jeho stanovisko je zamítavé. Jak ostatně již dopředu avizoval dřívější náměstek ministra obrany doktor Barták," uvedl Daňhel pro deník HN.

Není ale sám, kdo přišel o bezpečnostní prověrku. Ta byla odebrána také dalšímu armádnímu expertu Jaroslavu Štefcovi, který stejně jako Daňhel kritizoval nákup CASA. U Štefce objevila policie neregistrovanou pistoli, o které tvrdil, že mu byla podstrčená. Daňhel vidí v obou případech spojitost.

"Je to velice podobné a také pravděpodobné, že to má i stejného původce, kterého vidím ve vojenské zpravodajské službě. Ta dříve zametla pod koberec veškerá podezření okolo vyšetřovaného nákupu. Dnes ale kauzu vyšetřuje i policie a já věřím, že ji dotáhne do konce," doufá Daňhel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…