Jsem znechucen tím, kdo si na Primě tajně nahrál poradu, místo aby vstal a něco řekl. „Neziskovce“ Hlídací pes nevěřím... Drsný výstup Ondřeje Neffa

03.06.2016 11:20

Server Hlídací pes představuje jiný politický koncept, který se snaží vnutit televizi Prima, řekl v rozhovoru s Danielou Drtinovou na internetové televizi DVTV publicista Ondřej Neff. Celá kauza kolem údajného ovlivňování zpravodajství televize Prima ohledně uprchlické krize je podle Neffa „úplně zbytečná a dutá senzace“.

Jsem znechucen tím, kdo si na Primě tajně nahrál poradu, místo aby vstal a něco řekl. „Neziskovce“ Hlídací pes nevěřím... Drsný výstup Ondřeje Neffa
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Celý problém vidí Neff ve dvou okruzích. Jednak je otázkou, jestli Prima má právo na vlastní názor. A pak je otázkou, jestli se to ve zpravodajství projevuje manipulativním způsobem. „To já nevím, já se na zpravodajství Primy nedívám, ale domnívám se, že právě toto má řešit orgán jako je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV),“ prohlásil Neff. Podle jeho názoru ze zápisu z porady, který je k dispozici, nevyplývá, že vedení televize nařídilo manipulovat zprávy o uprchlících.

  • Celé video je ZDE

Analýza musí být nestranná a nepředpojatá

Drtinová poukázala na to, že podíl negativních zpráv o uprchlících je ve vztahu k těm pozitivním poměrně masivní. Nasvědčuje tomu prý analýza, kterou předložil server Hlídacípes.org a jíž se prý zabývala i RRTV. „To je jako bychom si mi dva sedli a udělali analýzu. Jakou to má relevanci? Jakou to má výpovědní hodnotu? Co když bude osm analýz? Já budu mít jednu, vy budete mít jinou... A která je ta správná? Musí to být analýza, která je zaručeně nestranná, která je nepředpojatá a já Hlídacímu psu nevěřím, protože když je schopen napsat článek o televizi Prima a v záhlaví má Konvičkův portrét, tak to je něco tak nechutně manipulativního, že já s těmi lidmi vůbec nejsem schopen vysílat na stejné vlně,“ rozhořčil se Neff.

Mám pochybnost o tom, že se něco takového stalo

Upozornil, že z přepisu zmíněné redakční porady TV Prima vyplývá, že několik dní předtím došlo v redakci televizního zpravodajství k názorovým rozporům stran uprchlické krize. A šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová svolala tuto poradu, aby si vyjasnili postoj k uprchlické krizi. „Já na tom nevidím vůbec nic špatného a nechápu tu hysterii, která se kolem toho vyvinula. Kdyby paní Obzinová řekla: ,Tak my těm syčákům zatopíme! My budeme ukazovat jenom hnusné věci. A vyvoláme takovou a takovou náladu ve veřejnosti, aby byla proti tomu,‘ tak to je nepochybně nejen proti dobrým mravům žurnalistickým a protože jde o televizi, tak proti zákonu. Ale já o něčem takovém nevím, nikde nic podobného nebylo publikováno. A mám hlubokou pochybnost o tom, že se něco takového stalo,“ uvedl Neff.

Je to běžná praxe

Drtinová poukázala na to, že místopředseda představenstva společnosti, která Primu vlastní, řekl: My si ustavíme takový názor a postoj k uprchlíkům a ten budeme všichni respektovat. „A Jitka Obzinová k tomu dodává, je třeba respektovat to, co vám řekne editor vysílání. A pokud ho nechcete respektovat, tak tady nemusíte pracovat,“ uvedla Drtinová.

Podle Neffa je ale něco takového naprosto běžná praxe. „Že médium má nějaký názor a jsou určité oblasti, kde názor musí být respektován těmi lidmi a pokud to odporuje jejich vlastním názorům, tak ať jdou do média, které má jiný názor. Ale toto se nestalo. Mě velmi znechutilo, že nějaký člověk z jejich redakčního kolektivu místo aby na té poradě vstal a řekl, já s tímto nesouhlasím, tohleto je špatný názor a pojďme všichni ostatní, kteří se na to díváte jako já, pojďme definovat jiný názor, tak tohle se nestalo. Tento člověk zcela podle natočil tu poradu na svůj magnetofon, utíkal s tím do Hlídacího psa a tam půl roku smolili jakousi analýzu za okolností, které neznám a tu zveřejnili s velikým humbukem a spousta lidí se toho chytila a udělali z toho úplně zbytečnou a dutou senzaci,“ řekl Neff.

Jednání Hlídacího psa je neférové

Podle Neffa Hlídací pes představuje jiný politický koncept, který se snaží vnutit Primě. „Pokládám to za naprosto podpásové, neférové jednání takzvané neziskové organizace, která je nějakým způsobem ideologicky formovaná a která vidí v Primě svého nepřítele, tak najme špeha,“ posteskl si Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…