Karel Dolejší má opět strach, že tento týden vypukne válka mezi NATO a Ruskem

16.02.2016 14:51

Karel Dolejší se na serveru Britské listy zamyslel nad krizí v Sýrii a nad zřejmě nejhorším týdnem našeho života.

Karel Dolejší má opět strach, že tento týden vypukne válka mezi NATO a Ruskem
Foto: M.Kutilová
Popisek: V místech bojů s IS

„Jak hořce poznamenal kdosi z řad syrské opozice, jediná americká zásada, kterou Barack Obama ještě neporušil, stanoví nedodávat bojovníkům proti Asadovi protiletadlové zbraně, jimiž se mohli bránit před ruskými nálety. Turecko se vyznačuje celou řadou vážných chyb, ale s takovou očividnou bezpáteřností problém nemá. Dávno dalo najevo, kde je tlustá čára, za kterou už nehodlá jít. Tou by bylo obsazení severosyrského města Azaz kurdskými oddíly vycvičenými původně Pentagonem, které dezertovaly k Rusům – a s pomocí jejich náletů pomáhají Asadovi odříznout Aleppo od světa a tak zadusit syrskou revoluci,“ píše úvodem Dolejší. 

Následně hovořil o kurdské propagandě, která je dle jeho názoru nyní derivována z ruské. „Na všech arabských územích, která se Kurdové s pomocí dodávek ruských zbraní a ruských náletů snaží obsadit, jsou prý přítomni ‚islamisté“, každý, kdo překáží kurdskému expanzionismu v ruských službách, je ‚Fronta an-Nusra‘,“ podotýká.

Původní text ZDE

Kurdové podle Dolejšího po ruských náletech obsadili heliport v Menaghu a včera i město Tel Rifát. Dnes nebo zítra pak dle jeho názoru obsadí Mareu a do konce týdne zahájí ze dvou či ze tří stran útok na Azaz. 

„Zatímco Rusové bombardují a taktickými raketami Točka ostřelují pozice povstalců, které vycvičily jiné americké složky než dezertéry ze střechové převážně kurdské organizace SDF (tyto rakety včera zničily nemocnici a porodnici v Azazu), zbylé povstalce podporuje deset baterií tureckých samohybných děl Firtina umístěných za hranicí a také turecké letectvo,“ píše Dolejší. Vzhledem k tomu, že Rusové nové kurdské spojence nijak nechrání před průzkumem ani útoky ze vzduchu, pozorovatelé se podle Dolejšího domnívají, že kurdský kanónenfutr ve skutečnosti z pohledu Kremlu představuje jen tučnou návnadu. A ta má prý vyvolat otevřenou tureckou intervenci v Sýrii. 

„Takto záminku k ruskému útoku na Turecko,“ píše Dolejší. 

Jak se Dolejší domnívá, Moskva doufá, že 2. turecká armáda vjede na syrské území a převálcuje kurdské pěšáky. Pozemní útok by tak Moskvě poskytl pretext k útoku na Turecko. „Známky probíhající mobilizace, zvýšeného provozu ve strategických komunikačních sítích, nebo horečná aktivita ruských průzkumných a špionážních platforem, přesun jednotek na Kavkaz a aktivita na moři, vše svědčí o horečných přípravách na velkou válku. Mezitím byly posíleny i jednotky v Donbasu a na hranici s Pobaltím začalo cvičení výsadkových jednotek. I kdyby se Bílý dům z ničeho nic probudil z iluze, podle níž je Rusko partnerem, nedokázal by se teď rychle rozhodnout, kam napřít pozornost dříve – a kam případně vyslat seškrtané vojenské kapacity,“ dodává Dolejší.

„Jestliže Turecko zahájí pozemní intervenci v Sýrii, Moskva získá záminku k jeho napadení. V takovém případě Ankara bude chtít aktivovat článek 5 Severoatlantické smlouvy. Kdyby se jí to podařilo, NATO vstoupí do války s Ruskem. Kdyby se jí to nepodařilo, NATO se rozloží, bude jednou provždy papírovým tygrem – a Putinovi už nic nezabrání realizovat expanzionistické plány také ve východní Evropě,“ uzavírá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…