Kdo má peníze, tomu musí zůstat právo na nadstandard, žádá Kalousek. Kdyby vznikl pravicový blok proti Babišovi, mohl prý vyhrát volby

07.10.2017 10:18

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server iDnes.cz uvedl, že je nutné ponechat právo těm, kteří na to mají peníze, aby si mohli koupit nadstandard, tedy lepší službu. I z toho důvodu by jeho strana chtěla znovu prosadit další poplatky ve zdravotnictví a školné na vysokých školách.

Kdo má peníze, tomu musí zůstat právo na nadstandard, žádá Kalousek. Kdyby vznikl pravicový blok proti Babišovi, mohl prý vyhrát volby
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek, jenž je podle Centra pro výzkum veřejného mínění považován za nejméně důvěryhodného politika, si s žebříčky popularity příliš hlavu neláme. „Kdo stál v jejich čele, většinou skončil špatně. Samozřejmě, že ten, kdo je v politice krátkou dobu a nic neříká, nikomu nevadí. Člověk, který je v politice déle a poměrně jasně formuluje věci, se kterými nemusí každý souhlasit, sbírá body nepopularity,“ sdělil s tím, že lidé ho nemusí milovat, ale nemohou mu také upřít kompetenci a energii v práci. 

I přes skeptické průzkumy pak sám nepochybuje o tom, že strana získá ve volbách do Poslanecké sněmovny dvouciferný výsledek. Kalouska, jak tvrdí, dodnes mrzí, že před volbami však nevznikl blok demokratických středopravých stran. „Kolegové si neviděli dál než na špičku vlastního nosu. Věřím, že ten blok by stál dnes v čele pelotonu preferencí a že by volby vyhrál,“ sdělil Kalousek. 

Původní text ZDE.

Výsledky voleb podle něj ovlivní především volební účast. Kalousek tak každého prosí, aby své volební právo uplatnil. „Tyhle volby jsou zcela zásadní. Rozhodnou o tom, jestli budeme žít jako svobodní, suverénní občané, kteří se mohou spolehnout na férovost svého moderního státu, nebo zda budeme jen zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nemohou být jisti vůbec ničím. Tou druhou prioritou je pro nás směřování v Evropské unii. Nemáme z toho žádnou radost, že vzniká model vícerychlostní Evropy, ale je to prostě realita. Pokládáme za prvořadý národní zájem, aby Česká republika zůstala v rychlém pruhu v Evropské unii,“ zmínil Kalousek se slovy, že se obává toho, pokud bychom se ocitli na periferii Evropy, že připravíme svým dětem a vnukům osud podobný jako mají dnešní Ukrajinci.

Své pak Kalousek řekl také k migrační krizi. „My nejsme žádní vítači, my jen zdůrazňujeme několik momentů. Za prvé důsledně rozlišujeme na ekonomické imigranty a azylanty. Ekonomický imigrant je někdo, koho přijmout nemusíme. Pak jsou azylanti, to jsou lidé, kteří zaklepou u vašich dveří a prosí o pomoc, protože utekli odněkud, kde jim chtěli uříznout hlavu, nebo jejich dětem,“ zmínil Kalousek. 

Závěrem Kalousek uvedl, že by jeho strana ráda zavedla opětovně regulační poplatky ve zdravotnictví. „Je klíčové, aby byl stanoven nárok, chcete-li standard, na který jsme všichni pojištěni. Standard musí být na vynikající úrovni, aby každý měl přístup ze svého pojištění ke kvalitní zdravotní péči. A pak musíte ponechat právo těm, kteří na to mají peníze, aby si mohli koupit nadstandard, tedy lepší službu. Zdůrazňujeme se sociální ochranou těch nejslabších, nejchudších. Ale všichni nejsou sociálně slabí. Všichni nemusí mít úplně všechno zadarmo,“ míní Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…