Klasnová jasně: Zločinný počin Drábka. Jde o stamiliony

18.04.2013 11:02

Věci veřejné (VV) přemýšlejí o tom, že vyvolají kvůli sKartám v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Stále totiž prý hrozí, že stát bude muset České spořitelně, která karty provozuje, zaplatit kompenzaci výdajů. „Může to být i víc než 300 milionů,“ upozornila šéfka klubu VV Kateřina Klasnová v pořadu televize Barrandov Témata týdne. Kvůli projektu navíc VV asi podají i trestní oznámení.

Klasnová jasně: Zločinný počin Drábka. Jde o stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Smlouva k sKartám je s Českou spořitelnou tak nešťastně postavená, že Česká spořitelna velmi pravděpodobně bude žádat kompenzaci výdajů,“ řekla v diskusním pořadu Témata týdne předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

"Když jsem hovořila s generálním ředitelem České spořitelny, tak vyšlo najevo, že spořitelna si nyní vyčísluje investice, které by požadovala od státu,“ zmínila. Podle ní je to zhruba 300 milionů korun. „Je to velmi pravděpodobné,“ uvedla pak na dotaz, zda by tyto peníze museli spořitelně zaplatiti občané.

„Vypadá to, jako by byla smlouva uzavřena s nějakým, možná arbitrážním úmyslem, těžko to rozkryjeme. Musíme si uvědomit, že Českou spořitelnu vlastní zahraniční majitel. Jsme připraveni ve chvíli, kdy Česká spořitelna požádá o kompenzaci, že podáme trestní oznámení a myslíme si, že odpovědnost by měl tady nést pan exministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Šiška,“ řekla dále Klasnová.

Podle jejích slov dosud ani nebyla odtajněna smlouva mezi státem a spořitelnou. „Ta smlouva je postavena zločinným způsobem. Pan exministr Drábek lhal a lhal i nám poslancům a pokud lhal i panu premiérovi, tak je to o to horší. Ta smlouva je totiž velmi výhodná pro Českou spořitelnu a nevýhodná pro stát,“ řekla.

Asi rád četl Jistě, pane ministře

Klasnová prý před časem velmi pozorně čekala, co premiér národu ohledně sKaret sdělí. „Bylo to ale typicky nečasovské. Pan premiér určitě rád četl, nebo sledoval 'Jistě, pane ministře', takže to bylo od něj 'ano i ne'. Nikdo si z toho ale nebyl schopen přeložit, zda sKarty budou pokračovat a pokud ano, tak v jaké podobě. Tady si to Ministerstvo práce a sociálních věcí a pan premiér stále dokola nešťastně prohazují jako horkou bramboru," dodala k tématu Klasnová.

Aby členové Bártovy strany opět zasedli ve sněmovních lavicích, preference VV by se musely až téměř ztrojnásobit. Průzkumy veřejného mínění totiž v preferencích přisuzují VV 1,6 procenta voličů, což by na opětovný vstup do Poslanecké sněmovny nyní této straně nestačilo.

"Když se jednou vytvoří nějaké mediální klišé zloducha Bárty a strašlivé ABL, která chce ovládnout celou republiku, tak se to velmi těžko vyvrací," vysvětlila pak pád strany v Tématech týdne Klasnová. Vít Bárta podle ní dostává malý mediální prostor poté, co byl odvolacím soudem osvobozen od rozsudku uplácení. Naopak velké mediální pozornosti musel čelit těsně před prvoinstančním rozsudkem, kdy soudní líčení, jak ho pojal soudce Šott, prý velmi VV ublížilo.

Spletl si soudní síň s tiskovou konferencí

„I městský soud řekl, že tato otevřená reality show byla v rozporu s trestním řádem. Ve chvíli, kdy došlo k cílené likvidaci Věcí veřejných, nebo nějakému útlumu Věci veřejných, tak už tomu taková pozornost nebyla věnována. Soudce Šott si tak trošku spletl soudní síň s tiskovou konferencí,“ popsala Klasnová pocity političky této strany.

Propad preferencí podle jejího soudu také nastal v okamžiku, kdy poměrně nová strana, která působila jen na komunální scéně, vstoupila do vlády. Klasnová proto míní, že VV měly zůstat v opozici.

„Nebyli jsme připraveni na vstup do vysoké politiky a na objetí s politickými dinosaury – v tomto případě to je především skutečně opravdu Miroslav Kalousek. Kdybychom nešli do tohoto smrtící objetí, tak se nám tato věc (propad preferencí) nestala,“ řekla. „I Strana zelených, která se dostala v mnohem menším počtu do Poslanecké sněmovny, tak se také rozhádala a rozpadla. Byly tam i jiné případy jiných stran.“

Je to tam zapouzdřené a zkostnatělé

Podle ní ale jakákoliv nová strana, která přijde do Poslanecké sněmovny, tak to nemá jednoduché. „Některé principy jsou tam zcela zapouzdřené, zcela zkostnatělé,“ zmínila.

Zdůraznila však, že Věci veřejné nyní odvádějí dobrou práci ve sněmovně. „Petr Nečas neřeší palčivé otázky jako je vzrůstající nezaměstnanost, počet exekucí apod., ale Věci veřejné se skutečně snaží tvrdou prací prosazovat programové body. Já věřím, že díky té tvrdé práci se nám podaří občany přesvědčit,“ pronesla.

To, že oficiální předseda strany Vít Bárta poslední dobou vystupuje na řadě protivládních akcí, jako kupříkladu na nedávné demonstraci Holešovské výzvy, kde na žádost lídra výzvy Slávka Popelky k lidem dokonce i promluvil, pak Klasnová vysvětlila následovně: „Tehdy to bylo v době, kdy ještě nebyl předsedou Věcí veřejných. Teď o tom rozhoduje výkonná rada, aby se již takto neprojevoval. Předtím to byla skutečně jeho aktivita jen jako poslance.“

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…