Klaus na konferenci ODS: Strana je v krizi, ale určitě se udrží

20.05.2013 21:51

Exprezident a bývalý předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus se v pondělí zúčastnil ideové konference ODS. A mnozí představitelé strany v Českých Budějovicích, kam přijel, asi nyní litují, že se zúčastnil. Klaus nešetřil kritikou. Doslova prohlásil, že ODS je v těžké krizi, přesto věří v budoucnost strany.

Klaus na konferenci ODS: Strana je v krizi, ale určitě se udrží
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Klause do jižních Čech pozval 1. místopředseda ODS a šéf jihočeské regionální rady, ministr průmyslu a obchodu a bývalý vicehejtman Martin Kuba. Ten si toho, že Klaus přijel, velmi váží.

„Jsem nesmírně rád, že přijal pozvání. Osobně považuji pana profesora Klause za nejvýraznějšího pravicového politika, zakladatele ODS i tvůrce ideových myšlenek. Mám pocit, že je zajímavé a inspirující si s takovým člověkem povídat. Určitě s ním budeme i některé názory konfrontovat, neboť může mít v tuto chvíli jiné, protože není zatížený politickými kompromisy,“ shrnul stručně důvody pozvání Klause Kuba.

Věří v budoucnost ODS

„Původně jsem si myslel, že budu hlavně poslouchat, když jsem ale dostal od pana ministra pozvánku, zjistil jsem, že jsem hlavní řečník, což mě trochu překvapilo. Nicméně jsem nyní přišel říci pár slov o ekonomice, jejíž stav považuji za varovný a špatný. Ve stejném duchu jsem o tom již hovořil v sobotu na Vysoké škole ekonomické,“ uvedl Klaus, který se těšil zájmu členů ODS i médií.

V budoucnost ODS prý věří a je přesvědčen, že se úspěšně na naší politické scéně udrží. Ve své sobotní přednášce Klaus ale kritizoval počínání kabinetu Petra Nečase.

„Za vážnou věc ale považuji i politickou reakci vlády, negativistickou reakci parlamentní opozice, destruktivní chování mimoparlamentní opozice. Zajímá mne proto, jak se k tomu staví ODS. Do Budějovic jsem nepřijel na kontrolu jako tatínek zakladatel. V budoucnost ODS věřím a jsem přesvědčen, že se úspěšně na naší politické scéně udrží,“ podotkl optimisticky. Strana ODS je v určité krizi, jak ideové, tak i personální,“ podotkl Klaus a dodal, že věří, že se z krize dostane.

Zpět do čela nechce, chalupařit ano!

Odmítl však spekulace, že by se do čela strany vrátil. Nechtěl odpovídat ani na dotazy, zda by kandidoval jako lídr v evropských volbách, či zda se připravuje na příští rok, na parlamentní volby.

V současné době má více aktivit, než by si přál, práce jej ale baví a rozhodně se nenudí. Doufá také, že bude mít více času na rodinu, i na svou chalupu, kterou má s manželkou Livií právě v jižních Čechách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…