Klaus odmítá bezpečnostní opatření na Hradě. Nikdy bych to nedopustil, vzkázal Zemanovi

18.08.2016 16:37

Proti novým bezpečnostním opatřením na Pražském hradě se postavil bývalý prezident Václav Klaus. Řekl, že by něco takového nikdy nedopustil. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka však ani nemusel, protože po dobu jeho působení ve funkci nebyla Evropa v ohrožení teroristickými útoky. Informuje iDNES.cz.

Klaus odmítá bezpečnostní opatření na Hradě. Nikdy bych to nedopustil, vzkázal Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Klaus uvedl, že si uvědomuje nutnost kompromisů „mezi bezpečností hlavy státu a vlídným vztahem k tisícům návštěvníků Pražského hradu“. Nesmí se však dávat přednost jednomu před druhým.

Se současnými kontrolami nesouhlasí a spíše než jako reakci na hrozbu terorismu je vidí jako důsledek „trenkové aféry skupiny Ztohoven“. „Neúspěch zabránit vyvěšení trenýrek namísto prezidentské standarty nemůže být důvodem a ospravedlněním pro znemožnění návštěvy Pražského hradu,“ řekl.

Ovčáček však tvrdí, že kontroly jsou na Hradě právě z důvodu teroristických hrozeb. „V reakci na poslední teroristické útoky v zemích Evropské unie došlo k posílení bezpečnostních opatření na Pražském hradě ve prospěch ochrany jeho návštěvníků,“ vysvětlil.

Celý text zde

Reportéři MF DNES však dokázali, že pronést na Hrad střelnou zbraň či nůž není vůbec žádný problém.

Podle Ovčáčka má Klaus pravdu v tom, že za jeho vlády nebyla taková opatření nutná, protože nebyla ani žádná hrozba. Zároveň dodal, že se bezpečnostní opatření budou v průběhu času měnit.

Na Hrad by měly mimo jiné být v průběhu zimy nainstalovány i bezpečnostní rámy, vše je však pouze v procesu příprav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…