Kocáb: Miloš Zeman vstupuje do bot Václava Klause

22.03.2013 9:26

Frontman skupiny Pražský výběr, ale také politik Michael Kocáb poskytl rozhovor deníku E15. Hovoří v něm o kumštu a všímá si politického života. „Pro následné období nemám politiku v plánu. Kdyby ovšem, například po příštích volbách do sněmovny, komouši začali pronikat do nejvyšší politiky, asi bych ucítil to mrazení, které mě do politiky vtáhne,“ říká Kocáb.

Kocáb: Miloš Zeman vstupuje do bot Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Podle bývalého ministra pro lidská práva Václav Klaus odchází z funkce prezidenta s velkým negativním třeskem. „Odchází s tím, že ztratil téměř všechny, snad kromě svých dvou poradců. To musí být nesnesitelná osobní situace. Téměř vše, co mohl, pokazil,“ dodává. Michael Kocáb je přesvědčen, že i podpora Miloše Zemana ukazuje „podivné sepětí politických oligarchů, které váže kromě opoziční smlouvy i společná minulost v prognostickém ústavu“.

Miloš Zeman se přece jen liší od Václava Klause

Deník E15 se také ptá na Kocábův názor na nového prezidenta. „Miloš Zeman do určité míry vstupuje do bot Václava Klause.“ Kromě jiného je podle Michaela Kocába váže i vstřícný vztah k putinovskému pseudocarskému Rusku a také společné pohrdání mediálním světem. „Ale v některých bodech se Miloš Zeman od Klause přece jen liší a na to spoléhám,“ dodává. Podle Kocába se liší vstřícnějším vztahem k EU a chce se podívat na “zoubek“ Klausově amnestii. Muzikant a politik dále připomíná, že Zeman byl zvolen v prvních přímých volbách. „Zeman říká, že chce lidi sjednocovat, a měl by tedy dostat šanci to dokázat,“ myslí si Kocáb.

Prosadili jsme antidiskriminační zákon

O svém působení na postu ministra pro lidská práva říká Kocáb pro E15 mimo jiné toto: „Samozřejmě se nepovedlo všechno, co jsem si předsevzal, ale je fakt, že na tak složitou problematiku jsem byl ve funkci příliš krátce.“ Podle Kocába je velmi důležité, že se podařilo prosadit antidiskriminační zákon. „A já mám dojem, že bez zásadního tlaku, který jsem v Parlamentu vyvinul, by nebyl doteď,“ dodává.

Michael Kocáb je český hudební skladatel, zpěvák, politik a podnikatel. Byl ministrem pro lidská práva ve Fischerově vládě. Na počátku 90. let byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění a jedním z iniciátorů odchodu sovětských vojsk z území bývalého Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…