Kostlivci ministra Chalupy: Miliony pro pochybná sdružení

14.06.2012 9:13

Ministerstvo životního prostředí zaplatilo z fondů švýcarsko-české spolupráce miliony korun třem subjektům, které vznikly pouhých několik dní před konečným datem pro podávání žádostí o dotace. U všech z nich je navíc pochybné, jakým způsobem a zda vůbec fungují. Podle ministerstva je to běžná praxe.

Kostlivci ministra Chalupy: Miliony pro pochybná sdružení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Žádosti o dotace z programu švýcarsko- české spolupráce měly uzávěrku 15. září 2011. Přihlásilo se i sdružení Envidea s projektem 2D naučných stezek, Centrum environmentálních projektů s projektem environmentálního vzdělávání a sdružení Campanula s projektem environmentální elektronické knihovny. Všichni uspěli a Envidea inkasovala 3,12 milionu, na environmentální vzdělávání bylo přiděleno 1,86 milionu a na knihovnu ministerstvo přispělo 1,25 milionu.

Podezřelé je to, že podle serveru Aktuálně.cz sdružení Envidea vzniklo až 7. září, osm dní před uzávěrkou žádostí. Centrum environmentálních projektů dokonce až 13. září. A o sdružení Campanula nelze zjistit vůbec nic, tedy ani datum vzniku.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka je v neziskové oblasti běžné, že nové subjekty vznikají jen kvůli realizaci konkrétního projektu. „Pravidla byla nastavena takovým způsobem, že rozhodující byl obsah projektu. Podmínka například minimálního trvání a existence společnosti nebyla požadována," vysvětluje mluvčí. Na žádost o kontakty na uvedené organizace však nereagoval.

Reporéři serveru Aktuálně.cz se tedy vypravili hledat sídlo sdružení Envidea. Na uvedené adrese však objevili pouze soukromé lékařské zařízení a o sdružení tu nikdo neslyšel.

Podle Zeleného kruhu, shromažďujícího množství nevládních sdružení, je taková situace velmi neobvyklá. „Je nepředstavitelné, že by některá standardní organizace neměla vlastní webové stránky a nebyly k ní čtyři měsíce po zahájení projektu za miliony dohledatelné vůbec žádné informace,“ sdělil Aktuálně.cz zástupce Kruhu Jan Skalík. Pokud to ministerstvu nevadí, je to podle něj smutná ukázka nakládání s veřejnými prostředky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…