Lessyho pád prý způsobil člověk, který v mládí kradl benzín

30.08.2012 11:24

Pád Petra Lessyho způsobil dlouhodobý spor s Jaroslavem Vaňkem. Lessy přišel s tvrzením, že šéf policejní inspekce v Brně a zároveň člen spolku vyděračů Rudolf Setvák kryl Vaňkovy přečiny. Ministr vnitra Kubice pak Lessyho odvolal na základě obvinění z trestného činu pomluvy a zneužití pravomocí. Kým je vlastně Jaroslav Vaněk?

Lessyho pád prý způsobil člověk, který v mládí kradl benzín
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

V loňském roce Lessy v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Vaněk v době vedení brněnské policie čelil mnoha udáním na policejní inspekci. K vyšetřování však podle Lessyho nedošlo kvůli Setvákovi, který za Vaňkem stopy úspěšně zametal

Jak informuje server iHned.cz, Setvák údajně spolupracoval s gangem lidí z brněnské hospodářské kriminálky, kteří v čele s Michalem Toflem vydírali podnikatele smyšlenými přečiny. Za tučné úplatky pak vyšetřování svých obětí ukončovali.

Ruka ruku myje

Lessy naznačil, že o Vaněk o všem věděl a pomáhal to Setvákovi zametat pod koberec. Předložil anonymní oznámení, jehož autoři jsou zřejmě sami policisté, které na tyto praktiky upozorňuje. Policejní prezidium se jím však příliš nezabývalo, stěžoval si Lessy.

Po nastoupení do funkce náměstka se Vaněk přesunul na ředitelství Jihomoravského kraje. A Setvák s ním.Ve funkci později nahradil Vaňka právě Lessy, Setvák zamířil na brněnské obvodní oddělení.

Jako vojín kradl benzín

"Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo X oznámení a všechny šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru," nechal se slyšet Lessy.

Už během své vojenské služby v 80. letech Vaněk kradl benzín, což sám v později potvrdil. Svůj prohřešek ale nepovažoval za překážku pro činnost u ochránců zákona. Protože ani neměl záznam v trestním rejstříku, mohl získat bezpečnostní prověrku a nastoupit ke sboru.

Otazníky a pochyby v sobě nese i jeho studium na Policejní akademii v Bratislavě, po jehož zakončení získal titul doktora práv. Takový titul ale v Česku na podobném typu školy není možné získat. Navíc akademie v současné době čeli obvinění z nestandardních postupů a korupce. "Byl jsem tam v devadesátém sedmém či osmém, kdy tam bylo zcela jiné vedení školy než to nynější. Dělal jsem dálkově magistra a pak jsem navazoval a dělal doktorát," řekl už dříve Vaněk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…