Lidé to prý vědí: Po "demokraticku" nic nezmění a po zlém se bojí

24.07.2012 12:01

Česká společnost naráží na smutnou skutečnost. Politické strany nejsou až na výjimky schopny generovat kvalifikované politiky pro zákonodárnou moc a exekutivu. Na úřadech chybí kompetentní lidé.

Lidé to prý vědí: Po "demokraticku" nic nezmění a po zlém se bojí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

"Brzo po pádu minulého režimu, hranicí nejspíš byly volby v roce 1992 vedoucí k rozpadu čs. státu, se k moci dostali politici, kteří postupně na politické scéně vytvořili atmosféru, že se jí většina odborně schopných lidí raději vyhnula," píše skepticky ve svém komentáři pro deník Právo sociolog Antonín Rašek. "Ta nekompetence se velmi brzy projeví ve ztrátě prestiže konkrétního politika, postupně vlády i systému," popisuje sociolog.

Ministři ani nemají odbornost pro svůj resort

Pro vysvětlení uvádí příklad nového centrálního registru vozidel. "To není náhoda, je to snad zákonitost, jiné výsledky v podobných případech očekávat nelze. Ať se ministři vymlouvají na cokoli. Ostatně většina z nich má jinou odbornost, než vyžaduje jejich resort," míní Rašek.

Chybějí charismatické osobnosti

Občanská společnost se sice podle sociologa probouzí, ale odbory s několika málo občanskými organizacemi nejsou schopny zvládnout efektivní růst občanského odporu. Zjevně prý chybějí charismatičtější osobnosti v jejich čele.

"Lidé proto mají pocit, že demokratickými prostředky pozitivní změny dosáhnout nelze, a radikálnější postupy vzhledem k historickým zkušenostem jsou pro ně tabu," uzavírá svůj komentář pro Právo Rašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…