Macron chce rozbít vzpurný východ Evropy. Sobotkovi chce připomínat, jací jsme byli kamarádi mezi válkami

16.08.2017 21:57

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce bojovat s přesunem levné pracovní síly z východu na západ. Nezvládne to však sám, potřebuje spojence. A podle francouzského ekonomického deníku Les Echos se ho pokusí najít např. v České republice nebo v Bulharsku a v Rumunsku. S odvoláním na ČTK článek přinesl českým čtenářům server Echo24.cz.

Macron chce rozbít vzpurný východ Evropy. Sobotkovi chce připomínat, jací jsme byli kamarádi mezi válkami
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

„Postup je jasný: Paříž, která je odhodlána modernizovat právní předpisy EU o vysílaných pracovnících v rámci boje proti ‚sociálnímu dumpingu‘, se chce vlichotit zemím východního bloku, které si získaly reputaci za konstruktivní přístup, a nebude se namáhat se zdvořilostmi u těch, které se tváří neoblomně,“ píše Les Echos.

Celý článek naleznete zde.

K jednání dojde příští týden v rakouském Salzburku, kam francouzský prezident zavítá na návštěvu. Dorazí na pozvání rakouského kancléře Christiana Kerna. Macron chce ale mluvit spíš s politiky z východních zemí, jakou je z jeho pohledu i Česká republika. V minulosti mívala Francie s Československem a posléze i s Českou republikou solidní vztahy, takže je na co navazovat. Macron zároveň ví, že v Maďarsku a Polsku neuspěje, takže spojence prostě musí hledat jinde.  

Dozvěděl se to ve chvíli, kdy začal požadovat, aby zahraniční řidiči, kteří jezdí do Francie, pobírali po dobu pobytu na území jeho země francouzskou mzdu. Tento požadavek však odmítlo hned 11 zemí a EU. Polsko s Maďarskem daly jasně najevo, že návrh považují za natolik nepřijatelný, že nebudou jednat o žádném kompromisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …