Maďaři a Poláci slovně profackovali Billa Clintona

18.05.2016 13:06

Maďarsko a Polsko se ostře ohrazuje proti výrokům bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, který kritizoval jejich neochotu přijímat uprchlíky a označil je za země s nedostatkem svobody a demokracie. Oběma zemím navíc vzkázal, že bez USA by se nedočkaly demokracie a vyčetl jim údajnou příchylnost k Putinovu režimu.

Maďaři a Poláci slovně profackovali Billa Clintona
Foto: Martin Kovář
Popisek: Madelaine Albright a Bill Clinton na mši

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

Své výtky vůči Maďarsku i Polsku Clinton zmínil před několika dny v průběhu svého vystoupení na The College of New Jersey v rámci kampaně jeho manželky Hillary. Reakce maďarských a polských politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Jak uvádí maďarský internetový server Portfolio, Clintonova slova nejsou žádným velkým překvapením. Server také připomíná, že již na podzim 2014 se po známém Orbánově projevu, ve kterém odmítl liberální politiku, na adresu maďarské vlády snesla ze Spojených států masivní vlna kritiky.

„Měli bychom brát v úvahu, že se Clinton často nechává unášet emocemi a Spojené státy se nachází uprostřed prezidentské kampaně. Navíc jeho hlavním cílem nebylo Maďarsko nebo Polsko, ale především republikánský soupeř Hillary Clintonové v boji o Bílý dům Donald Trump,“ mírní Portfolio Clintonovu kritiku a konstatuje, že Obamova administrativa ani zahraniční politika Spojených států vedená ministrem Johnem Kerrym nemá s těmito výroky nic společného. „Přesto to ale neznamená, že by se Maďarsko nemělo cítit uraženo a pobouřeno.“

Celý text  v angličtině je ZDE.

„Nikdo, dokonce ani bývalý prezident Spojených států Bill Clinton, si nesmí myslet, že může urážet Maďarsko. Naše svoboda byla dosažena díky desítkám tisíc obětí na lidských životech. Je naprosto nepřijatelné, aby tímto způsobem někdo boj maďarského lidu za svobodu marginalizoval. Pan Clinton jistě ví, že maďarští voliči o svojí budoucnosti rozhodli v demokratických volbách. Může se mu jejich volba sice nelíbit, ale to ještě není důvod, aby je tímto způsobem urážel,“ reagoval prostřednictvím tiskové agentury MTI ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Ještě ostřeji zareagovalo na Clintonovy výroky Polsko. Bývalý premiér Jarosław Kaczyński vzkázal bývalému americkému prezidentovi, že pokud trvá na svých výrocích, měl by vyhledat lékařské vyšetření. „Pokud někdo tvrdí, že v Polsku není demokracie, měl by se nechat vyšetřit. Myslím, že za tímto obrovským nedorozuměním stojí především média, která podávají lživý obraz o Polsku. Jinak si to skutečně nedovedu vysvětlit,“ prohlásil vrcholný představitel vládnoucí strany Právo a spravedlnost.

Mluvčí ministerstva zahraničí Rafal Sobczak se snažil přece jenom o diplomatičtější tón, byť také on označil Clintonovy výroky za nespravedlivé a neodpovídající realitě. „Je třeba vzít v potaz, že to všechno bylo řečeno v rámci prezidentské kampaně. Polsko tedy jeho vystoupení nevnímá jako oficiální vyjádření postoje administrativy prezidenta Baracka Obamy,“ napsal Sobczak v e-mailu adresovaném americké tiskové agentuře AP. V případě Polska je skutečně Clintonovo obviňování země z „uctívání“ Putina liché. Poláci vzhledem k historickým zkušenostem patří i dnes k největším odpůrcům Ruska i jeho prezidenta Putina.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…