Mečiar chválil rozpad Československa a vyzdvihl Klause nad Havla

29.07.2012 14:27

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar slavil v sobotu sedmdesáté narozeniny. Během oslavy zavzpomínal na rozpad Československa a prohlásil, že kdyby se nerozpadlo, Slovensko by bylo bezvýznamným regionem.

Mečiar chválil rozpad Československa a vyzdvihl Klause nad Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Vladimír Mečiar své jubileum slavil v domě v Trenčianských Teplicích, kam mu přišlo poblahopřát 49 příbuzných, ale nikdo z bývalých kolegů v politice, napsala slovenská média.

Expremiér novinářům řekl, že rozhodnutí o rozdělení Československa stále považuje za správný krok. "Proč ještě stále pochybujete, zda to bylo dobře, když to dobře je? Proč o sobě Slováci stále pochybují, to tak spěchají, aby ztratili samostatnost?" ptal se Mečiar.

Dvacet let po rozpadu republiky Mečiar novinářům řekl, že i po této době hodnotí kladně svá jednání s Václavem Klausem, která vedla v rozdělení státu. Právě Klaus, a ne Václav Havel, byl podle něj jediným reálným politikem na české politické scéně.

Kromě událostí starých 20 let se slovenský politik vrátil i do nedávné historie, když komentoval propadák svého seskupení Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) v březnových parlamentních volbách. Strana dostala méně než jedno procento hlasů a nedostala se do sněmovny.

"Národ, který chce mít osobnosti, si jich musí vážit. Když si jich neváží, pak to není prohra těch osobností, je to prohra národa, protože ztrácí vzájemnou symbiózu a vyplývá z toho ponaučení: Vykašli se na Slováky, protože oni se při první příležitosti vykašlou na tebe," vysvětlil neúspěch Mečiar.

Vladimír Mečiar zastával v 90. letech třikrát funkci premiéra a často byl kritizován za autoritativní styl vládnutí. Zlom v jeho politické kariéře nastal v roce 1998. Tehdy se proti problematickému premiérovi sjednotily hlavní opoziční strany s cílem ukončit jeho vládu, což se jim podařilo a HZDS skončila v opozici. Politik se pak postupně stáhl do ústraní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…