Ministryně Valachová promluvila z rádia o smrti šikanované učitelky. Je prý důležité ve škole "obnovit atmosféru"

22.02.2016 18:48

Hostem dnešního vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu byla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Mezi probíraná témata patřily šikana či inkluze.

Ministryně Valachová promluvila z rádia o smrti šikanované učitelky. Je prý důležité ve škole "obnovit atmosféru"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Úvodem pořadu ministryně hovořila o šikaně žáků, která vedla v jedné z pražských škol k úmrtí učitelky. Šlo o střední průmyslovou školu na pražském Třebešíně. „Snažím se prošetřit jednak šikanózní kroky žáků a kromě toho se snažím obnovit atmosféru na škole, tak aby žáci mohli pokračovat ve studiu,“ uvedla ministryně v pořadu. Školu hodlá navštívit zítra v doprovodu primátorky hlavního města Adriany Krnáčové (ANO).

„Záleží mi na studentech. Náprava těch vztahů uvnitř školy je velmi dlouhodobá. Nechci tam pronášet žádná politická poselství, chci jen obnovit zdravé vztahy ve škole,“ řekla a následně se vyhranila proti tvrzení, že si za šikanu mohla daná pedagožka sama.

„Jakkoli stoupá jakékoliv napadání učitelů žáky, i slovní, tak nevidíme, že by stoupaly nějaké postihy vůči těmto žákům,“ uvedla ministryně.

Podle ní zároveň vedení školy neinformovalo včas zřizovatele o celé kauze. Poslední videa, která ohledně šikany učitelky viděla, prý podle ní zcela jistě budou směřovat k vyloučení studentů.

„Co se týká právní ochrany pro učitele, podle mého názoru máme možnost zohlednit, že se obětí útoku stal učitel. Soudy určitě mají v tu dobu možnost přistoupit jinak k danému trestnému činu,“ dodala Valachová. Jako první by však měla být možnost zhoršené známky z chování a vyloučení žáka ze školy. „Až poté můžeme vyvolávat další tresty,“ sdělila Valachová. Na společnosti je poté to, aby dané chování odsuzovala. 

Následovala také debata o inkluzi, kdy Valachová podle svých slov postrádala dostatek podkladů. „Musím se ohradit proti tomu, že by současné ministerstvo o daném problému nekomunikovalo,“ hájila své cesty po krajích i vydání zpravodajů pro školy. „Je také otevřena telefonní linka,“ sdělila. Podle jejích slov nechybí ani školení. „Domnívám se, že nikdy takto ministerstvo otevřeně nekomunikovalo,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…