Mitrofanov se rozpovídal pro ruskou Svobodnou Evropu o Zemanovi. Na to se podívejte

03.07.2016 17:40

Prezident Miloš Zeman před několika dny připustil, že by podpořil vypsání referenda o členství ČR v Evropské unii i NATO. Sám by však hlasoval proti českému odchodu z obou organizací. Podle novináře Alexandra Mitrofanova musí prezident s ohledem na určité skutečnosti vystupovat jako zastánce našeho členství v EU i NATO, ve skutečnosti si však prý myslí něco jiného.

Mitrofanov se rozpovídal pro ruskou Svobodnou Evropu o Zemanovi. Na to se podívejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

„Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO,“ uvedl Zeman ve čtvrtek na besedě s občany Velkého Meziříčí. Vystoupení z Evropské unie by podle prezidenta bylo nevýhodné kvůli tomu, že Česko z ní dostává víc peněz, než Bruselu odevzdává. NATO měl pak Zeman označit za garanta bezpečnosti v boji s mezinárodním terorismem. 

Jeho slova vedle českých médií zaznamenala i řada těch zahraničních, včetně ruské verze rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Ta sice poukázala na to, že Sobotkova vláda, která je odpovědná za českou zahraniční politiku, v pátek prostřednictvím svého tiskového mluvčího jednoznačně odmítla vypsání referenda, jež by zpochybnilo členství ČR v Evropské unii i Severoatlantické alianci, neboť je vnímá jako záruku naší hospodářské stability a bezpečnosti. Zároveň ale zdůraznila, že prezident Zeman je nejoblíbenější český politik a že sice nemá být dle ústavy tvůrcem zahraniční politiky, jeho slova však mají dle Svobodné Evropy určitou politickou váhu. Stanice situaci dokreslila tvrzením, že Česká republika patří mezi nejeuroskeptičtější země EU, což usuzuje z nespecifikovaného jarního průzkumu veřejného mínění, v němž prý podíl respondentů spokojených s EU poklesl na 25 %. Dle Svobodné Evropy se dá navíc očekávat, že řady nespokojených by se po brexitu mohly dále rozšiřovat.

Bude Česká republika následovat příklad Spojeného království a opustí Evropskou unii? Podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova, kterého stanice požádala o komentář, se to jednoznačně vyloučit nedá. Novinář poukazuje na návrh zákona o referendu, jenž leží v dolní komoře Parlamentu ČR. Sociálnědemokratický poslanec a předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc se již měl nechat slyšet, že (pokud by tento zákon vstoupil v platnost), umožnil by zorganizovat referendum o vystoupení ČR z EU. 

Případný czexit dle Mitrofanova však spíše ovlivní dění na mezinárodním poli. „Nikdo nedokáže předpovědět, co se v nadcházejícím období stane. Jak to nakonec dopadne s brexitem? Co bude s dalšími zeměmi? Jak dopadnou prezidentské volby ve Francii nebo parlamentní volby v Německu? To nikdo neví,“ uvedl komentátor s tím, že jsme svědky právě probíhajícího souboje mezi dvěma silami – prozápadní a prokremelskou. „V závislosti od tohoto boje se bude odvíjet vše ostatní, včetně situace u nás. Přece jen Česká republika není zemí, která by udávala nějaký obecný směr mezinárodní politiky,“ míní Mitrofanov.

Mezi českými občany se dle novináře vyskytují zastánci prozápadních i prokremelských sil. Stejnou dichotomii prý nalezneme i mezi čelnými politickými představiteli. Prezidenta Miloše Zemana řadí Mitrofanov spíše do prokremelského tábora. Jeho vyjádření o tom, že by sice podpořil vypsání referenda o členství ČR v EU i v NATO, sám by ale hlasoval proti, považuje novinář za pouhá slova. Mitrofanov tvrdí, že Zeman takto musí oficiálně hovořit, neboť se to očekává vzhledem k tomu, že je prezident členské země EU i NATO, ve skutečnosti si však prý myslí něco jiného.

Co si český prezident myslí o EU a NATO vyvozuje Mitrofanov ze Zemanova vystupování. Novinář poukazuje na to, že Zeman sice vyvěsil unijní vlajku na Pražském hradě při nástupu do funkce před třemi lety, poté ale začal kritizovat sankce proti režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina, jehož komentátor označuje za Zemanova „blízkého přítele“. „Alespoň v tom smyslu, že žádný jiný z prezidentů zemí střední Evropy se s Putinem nesetkával tak často,“ rozvedl Mitrofanov svůj argument.

Obdobné je to prý i se vztahem prezidenta k Severoatlantické alianci. „NATO je organizace, které Miloš Zeman nedůvěřuje. Nedávno se ho například novináři ptali, zda se domnívá, že se na Ukrajině nacházejí ruští vojáci. Zeman se po schůzce se Sergejem Lavrovem (ruský ministr zahraničí, pozn. red.) vyjádřil v tom smyslu, že Lavrov, jeho dobrý přítel, mu řekl, že tam žádní ruští vojáci nejsou. Zeman mu prý věří. Naopak k tvrzením NATO se vyjádřil spíše skepticky,“ vysvětlil Mitrofanov.

„Ano, Zeman prohlásil, že je pro uskutečnění referenda, ale že sám by byl pro setrvání České republiky v EU i v NATO. To jsou ovšem jen slova. Jeho činy a pozice jsou jeho voličům velmi dobře známé. Všichni vědí, že český prezident tak musí oficiálně vystupovat, ale ve skutečnosti si myslí něco jiného,“ uzavřel komentátor deníku Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…