Mlácení černochů a Jakeš. A pak nastoupil Jandák: Ti pacholci kradou

16.05.2013 12:27

Poslanci ODS dnes dopoledne v Poslanecké sněmovně zaútočili na ČSSD kvůli kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Ta se bránila poukazováním na podíl ODS na dotačních podvodech v ROP Severozápad. Nakonec se obě strany pohádaly, kdo za tento skandál může, a došlo i na Miloše Jakeše a Davida Ratha.

Mlácení černochů a Jakeš. A pak nastoupil Jandák: Ti pacholci kradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Účast vlády na jednání nebyla valná, přesto bylo veselo

Na ČSSD zaútočil zejména poslanec Jiří Šulc, který vykonává svůj mandát na dotčeném Mostecku. „Musíme to rozmotat od začátku, ale i od konce,“ uvedl Šulc.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc odpověděl protiútokem na Šulce, spojeného se severočeským regionálním dotačním programem. „Očekával bych, že pan poslanec Šulc nám tady řekne spíše něco o ROPu Severozápad. O takových lidech, jako jsou pan Novák či Oulický,“ vrátil občanským demokratům úder. To se ovšem nepozdávalo poslanci ODS Janu Burešovi.

„Pan Tejc tady odpovídá podobným způsobem jako, tuším, že to byl Vasil Bil'ak nebo Miloš Jakeš, když se ho ptali na disidenty v Československé socialistické republice, a on jim říkal: 'Ale vy zase v Americe mlátíte černochy'," vykládal poslanec ODS za nesouhlasných výkřiků z levé části sálu. Argument je to však prý lichý, protože i v této kauze mají máslo na hlavě především politici z levicových stran.

Tejc následně namítl, že Šulc by se za ROP Severozápad měl zodpovídat už proto, že přivedl do jeho čela Petra Kušnierze, později za korupci odsouzeného do vězení. Na to mu Šulc připomněl, že Kušnierze poprvé viděl v devadesátých letech na mostecké radnici, kam jej jako předsedu své mládežnické organizace přivedli sociální demokraté. „Také jsem ho z té radnice tenkrát vyhodil,“ doplnil.

Debatu o vině za ROP Severozápad pak rozsekl poslanec ODS Vítězslav Jandák. „Vy jste tady konstatoval, že jsme lumpové, rošťáci, všechno jsme rozkradli. Řekněte mi, jak je to možné za předpokladu, že v Čechách se všechno vykecá, jak je možné, že nás ti lidé v tom kraji volí,“ zeptal se poslance Šulce.

Pak se svěřil, co mu řekl jeden z občanů ve středních Čechách. „Řekl zajímavou věc: 'Víte, on možná ten Rath kradl, ale myslel na lidi, kdežto tihle pacholci kradou a na lidi nemyslí',“ přetlumočil. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…