Mladý Zaorálkův náměstek chce v Norsku pomoci Michalákové. Prozradil, jaký trumf má v ruce

21.02.2016 6:26

Náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Martin Smolek má za sebou stovky řízení před soudním dvorem Evropské unie. Za několik dní ho ale čeká něco zcela nového. Devětatřicetiletý právník má před norskými soudy pomoci Evě Michalákové, aby se zase mohla vídat se svými odebranými syny. Smolek tak bude jako vůbec první právník v severské zemi v rodinném sporu hájit zájmy cizího státu – České republiky. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Mladý Zaorálkův náměstek chce v Norsku pomoci Michalákové. Prozradil, jaký trumf má v ruce
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Smolek je prý přesvědčen, že do pět let trvajícího sporu přináší úplně nové argumenty. A také jeden trumf. Podrobně totiž studoval poslední rozhodnutí krajské komise v Norsku, které Michalákovou zbavilo rodičovských práv a zakázalo jí styk se syny. A právě v tom vidí pro matku šanci.

„Místo toho, aby komise prozkoumala, jestli je matka schopná starat se o děti, a poměřila to s nejlepším zájmem dítěte, zkoumali jen nejlepší zájem dítěte spočívající v tom, co by se stalo, kdyby byly děti po více než čtyřech letech v náhradní péči předány matce. Komise tak podle nás nerespektovala hned dva mezinárodní dokumenty – Evropskou úmluvu o lidských právech a Úmluvu OSN,“ řekl Smolek listu.

V tuto chvíli jde Michalákové hlavně o to, aby syny ještě někdy mohla vidět. Kdyby se to podařilo a vláda by mu dala mandát na případu dál pracovat, pak by se teprve začetl do pět let starých protokolů spletitého případu a vyrazil do Norska udělat si představu, zda se Denis a David vůbec mají k matce vracet. „Nevím, jestli měli Norové důvod odebrat paní Michalákové děti. Nezkoumal jsem to, ani jsem nechtěl. Abych nebyl ovlivněn,“ přiznal Smolek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…