Muslimská Evropa? Pryč z NATO? Se Šlachtou po volbách... Bartoš pod palbou otázek

26.06.2021 7:33

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce být po volbách premiérem. Zároveň také požaduje omluvu od premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že šíří lži a z korupce udělal systém. Prozradil to v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým pro Prostor X.

Muslimská Evropa? Pryč z NATO? Se Šlachtou po volbách... Bartoš pod palbou otázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Věřím, že ve volbách uspějeme. Máme ambice ty volby vyhrát a podílet se na sestavování vlády. Jsem lídr společné kandidátky Pirátů a Starostů a je to můj úkol vést stranu do voleb. A lídr kandidátky je vždy kandidátem na premiéra,“ podotkl Bartoš úvodem rozhovoru. „Není to, že chci být premiérem, ale ta změna, kterou chceme přinést, je daná skrze tuto roli. A to je role, do které vstupuju a jsem si plně vědom její váhy. A doufám, že uspějeme ve volbách a tato vize bude naplněna,“ řekl. „Kdybych žil ve svobodné zemi, kde se nekrade, kde se neohýbají zákony, kde kvete demokracie, velmi rád bych byl knihkupcem,“ dodal Bartoš.

Jak je podle Bartoše Česko připravené na to, mít v čele země člověka s dredy? „Myslím si, že je důležité, co člověk reprezentuje, jaká je jeho vize. Než jsem se dostal do Sněmovny, jednal jsem s obchodními partnery. A za ty tři čtyři roky ve Sněmovně se setkávám s diplomaty, ministry... A vlastně jsem se nesetkal, kromě otázky v médiích, že by to fakticky někomu vadilo,“ řekl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Vyjádřil se i ke svým dřívějším výrokům, které pronášel před 10–12 lety na adresu EU a migrace. „Nesouhlasím s naším členstvím v NATO, neexistují mírové bomby, odmítám politiku NATO,“ řekl před deseti lety Bartoš, což mu nyní Strakatý připomněl. „To bylo v kontextu otázek a nějakých válečných konfliktů v té době. Geneze člověka v politice nějakým způsobem probíhá, my jsme nikdy v programu naše členství v NATO nezpochybňovali,“ dodal Bartoš. 

„Přál bych si, aby byl svět bez hranic. Migrace je přirozená věc; pokud má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém,“ připomněl pak Strakatý Bartošovi další starý výrok, tentokrát vyřčený na Pirátském fóru před 12 lety.

„Kdybyste se podíval na kontext, tak to byly nějaké dotazy... Tam byly dotazy, tam předcházela hodně rasistická otázka, myslím, že o čmoudech, kteří nás přicházejí zničit. To byla doba ještě předtím než migrační krize. Ta situace se vyvíjí. Ten sociální kolaps, který je ve Francii v souvislosti s tím, to jsme neznali,“ zmínil Bartoš a poukazoval na to, že každý den člověk roste díky znalostem a zkušenostem.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Co se týče konfliktu s premiérem Andrejem Babišem (ANO), Bartoš uvedl, že předseda vlády šíří o Pirátské straně lži. Požaduje proto od něj omluvu. „Andrej Babiš nastoupil s tím, že je protikorupční hnutí, a prakticky z té původně vnímané korupce udělal prostě systém, kterým ten stát funguje. Přidělování zakázek, deník pana Faltýnka, imrvére ve střetu zájmů, soutěžení státních zakázek ve firmách, které jsou v holdingu. Z toho, co dřív se jevilo jako problematické, se bohužel stal standard, a já bych chtěl, aby se tyhle věci vyřešily, aby se nebáli státní zástupci, aby jim nevyhrožovala ministryně spravedlnosti – a my jsme tam představili poměrně zásadní věci, které chceme ještě do voleb stihnout, ale i věci, které je důležité potom po volbách navrhnout,“ říká také Bartoš v souvislosti s protikorupčním programem, který Piráti se Starosty představili. Odmítá však, že by šlo o podobný boj, který dřív hlásal Babiš, a dnes jej vede – i dle Bartošových slov – Šlachta. 

Bartoš se také vyjádřil k případným koalicím. Věří, že koalice Pirátů a Starostů vyhraje a bez problémů se domluví na povolební spolupráci s uskupením SPOLU. Kdyby to však nestačilo, zmínil Bartoš hnutí Přísaha Roberta Šlachty. „Věřím, že to dáme...“ řekl nejprve Bartoš. Když Strakatý opakoval otázku, uvedl: „Tak jediný, kdo tam trochu vyskakuje, je pan Šlachta se svojí Přísahou jako navíc,“ uvedl. „S komunisty a SPD se nevládne, sociální demokracie to pravděpodobně nedá. Když jsem viděl jejich nápady na poslední tiskové konferenci...“

„Nevím, kam Robert Šlachta míří ve svých programových prioritách. Vytáhl tady kauzy, které jsme řešili v tomhle volebním období, třeba ty zdravotní pomůcky řešilo NCOZ na náš podnět. Nevím ani, jací lidé za Přísahou stojí. Uvidíme, co z toho vyleze,“ sdělil. 

„Někdo by od vás možná chtěl slyšet: ‚Šlachta nikdy‘,“ zkoušel to dál Strakatý. „Tak ať si počká,“ odvětil Bartoš. „Viděl jsem zatím kampaň, kde pan Šlachta jezdí po České republice, hovoří o tom, jak v podstatě, aspoň to tak na mě působí, jak všechny zavře,“ dodal Bartoš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…