Muž, který učí budoucí tiskové mluvčí, se v rádiu ostře pustil do Ovčáčka

31.10.2016 19:10

Jiří Ovčáček z pohledu komunikace už není mluvčí, ale je regulérním politickým hráčem. V pořadu Kauza dne rádia Impuls to uvedl Ondřej Kubala, který sám na Vysoké škole ekonomické vyučuje profesi tiskového mluvčího.

Muž, který učí budoucí tiskové mluvčí, se v rádiu ostře pustil do Ovčáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hradní mluvčí a spoluautor knihy Tato země je naše Jiří Ovčáček

Jak Kubala uvedl, úkolem mluvčího je dostat myšlenky od svého klienta k novinářům. „Základním úkolem mluvčího je, že nesmí lhát. Druhým pravidlem je, že se nesmí stát předmětem komunikace, má mluvit o myšlenkách klienta. Nesmí se mluvit o něm, potom strhává pozornost na sebe,“ uvedl Kubala.

„Ovčáček z pohledu komunikace není už mluvčí, je regulérním politickým hráčem. Sám se stává předmětem komunikace. Je tím, kdo utváří veřejné mínění,“ řekl dále Kubala. Poukázal na to, že se veřejnost nedostává k názorům prezidenta. „Mluví zde státní úředník, u kterého není vždy jisté, zda hovoří za sebe nebo za prezidenta,“ upozornil.

Připustil, že mluvčí má bránit toho, jehož myšlenky má tlumočit. Nesmí ale lhát. Pokud po něm klient chce, aby lhal, má takový mluvčí raději odejít.

Ovčáčkovi Kubala také vytkl, že veřejnost nemá šanci poznat, kdy hovoří prezident nebo kdy hovoří mluvčí sám za sebe. „Pokud mluvčí, který je placen z našich daní, sám budí konflikty a uráží část veřejnosti, není to dobře,“ podotkl Kubala ohledně Ovčáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…