Ne, to není diskriminace. Rakousko dospělo k přelomovému rozhodnutí. Muslimové se budou vztekat

12.07.2016 8:34

Evropská justice se snaží dlouhá léta vypořádat s fenoménem zahalování muslimských žen. Nejvyšší rakouský soud nyní vydal přelomové rozhodnutí, které může inspirovat i další země. Podle rakouských soudců není propuštění zaměstnance kvůli nošení muslimského závoje diskriminací.

Ne, to není diskriminace. Rakousko dospělo k přelomovému rozhodnutí. Muslimové se budou vztekat
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Nikáb je závoj, který zakrývá celý obličej kromě očí

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Nejvyšší rakouský soud v rámci vysvětlení svého rozhodnutí podle britského deníku The Independent konstatoval, že pokud nikáb či burka brání v komunikaci a muslimská žena se tohoto závoje zahalující její obličej nehodlá vzdát, může být zaměstnavatelem propuštěna. Jde o přelomové rozhodnutí, protože až doposud byl takový krok vnímán jako diskriminační. V tomto případě podala trestní oznámení pro diskriminaci nejmenovaná žena na svého zaměstnavatele. Ten nevyhověl jejímu požadavku nosit místo šátku rovnou závoj zahalující celý obličej.

Žena si navíc stěžovala, že zaměstnavatel učinil po jejím požadavku diskriminační poznámky a následně jí dal výpověď. Soud nižší instance rozhodl, že žena mohla být diskriminována, ale předal celý případ soudu vyšší instance. Také Nejvyšší soud na jedné straně rozhodl, že poznámky zaměstnavatele byly diskriminační a přiřkl jí náhradu škody ve výši 1200 eur. Nicméně výpověď uznal jako oprávněnou s odůvodněním, že by závoj zahalující celý obličej mohl bránit v běžné komunikaci se zaměstnavatelem, kolegy či zákazníky.

Zahalování muslimských žen je předmětem bouřlivé diskuse po celé Evropě. Ve Francii bylo nošení závoje zahalující celý obličej zakázáno zákonem v dubnu 2011 pod pokutou 150 eur. Experti na islám často poukazují na skutečnost, že k nošení burky nebo nikábu nutí ženy jejich manželé či nejbližší příbuzní mužského pohlaví. Také na tuto možnost francouzská justice myslela a v rámci zákona platí pro tyto případy sazba jednoho roku vězení a pokuta ve výši 30 000 eur. Problémem je však i po letech vymahatelnost zákona.

Vedle Francie platí zákaz zahalování muslimských žen na veřejnosti také v Belgii, kde vešel tento zákon v platnost v červenci 2011. Po těchto dvou „průkopnických“ zemích Evropské unie se v posledních letech k podobnému kroku odhodlaly i další země či regiony, kde žije početnější muslimská komunita. Například ve švýcarském kantonu Ticino bylo zakázáno zahalování obličeje muslimských žen na veřejnosti prostřednictvím referenda v září 2013, byť zrovna v tomto regionu paradoxně příliš muslimů nepřebývá. Loni v květnu zase rozhodli nizozemští politici o tom, že si nesmí muslimky zahalovat svůj obličej v nemocnicích, školách a veřejné dopravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…