Nejšílenější osoba v Evropě, kápo z koncentráku. Martin Schulz prý zcela vážně může vystřídat kancléřku Merkelovou

26.10.2016 16:32

Němce čekají tak jako nás parlamentní volby příští rok na podzim. Sociální demokracie, která je ve vládě kancléřky Merkelové a zároveň má ambice jí ve spolkovém kancléřství vystřídat, však stále neví, koho proti ní do voleb nasadí. A čím dál častěji se hovoří o řešení, z něhož mnoha lidem v Evropě vstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Nejšílenější osoba v Evropě, kápo z koncentráku. Martin Schulz prý zcela vážně může vystřídat kancléřku Merkelovou
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Vyzyvatelem kancléřky by totiž prý neměl být nikdo jiný než Martin Schulz. Předseda Evropského parlamentu je jedním z nejvýraznějších obhájců evropské integrace. Jeho zapálené proevropské projevy prý už i v Bruselu mnoho lidí nesnáší, ale jak upozorňuje redaktor MF DNES Luboš Palata, nelze mu upřít řečnické nasazení.

I díky tomu se podle Palaty dokázal prosadit do čela europarlamentu, ačkoliv jako jediný z více než sedmi set evropských zákonodárců nemá nejen vysokou školu, ale ani maturitu. Bývalý knihovník se prý jeví jako největší politický talent v celé SPD.

Do karet mu podle průzkumů, které Palata cituje, hraje nejen jeho vypjatá levicovost, ale i fakt, že ostatní špičky strany, včetně předsedy Sigmara Gabriela, jsou aktivní součástí vlády Angely Merkelové a mohou jí tedy jen těžko kritizovat. Samotný předseda Gabriel je prý nepopulární zejména díky kompromisům, které ve vládě musel dělat.

Radikálně levicový Schulz je prý navíc mnohem přijatelnější pro strany, které by s SPD případně mohly utvořit vládní koalici. Jak pro ultralevicovou Die Linke, tak podobně radikální Zelené je mnohem přijatelnější než Gabriel, který má pověst člověka, který si v případě potřeby osvojí jakýkoliv názor.

Schulz si v Německu svým bruselským působením vydobyl renomé velmi rázného politika. Hned na úvod své kariéry v europarlamentu se tvrdě střetl se Silvio Berlusconim, který o něm v rozčílení řekl, že by mohl být „kápo z koncentráku“, a tato přezdívka mu mezi odpůrci již zůstala. O evropské integraci se několikrát nezapomenutelně pohádal i s Václavem Klausem, který jej nazval „tou nejšílenější osobou v celé Evropě“.

Schulzův brutální tlak na stále větší evropskou integraci mu však vyrobil i mnoho nepřátel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…