Nekompromisní kníže: Po politicích zůstává, řekněme, nepořádek

18.05.2013 7:21

Je čas na generační obměnu v politice. Myslí si to alespoň ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jenž chápe naštvanost lidí na dnešní politiky. A pokud budou lidé v médiích vídat stále stejné tváře, jejich nechuť k politice nezmění ani změna politického systému, kterou prosazují nově rodící se hnutí. Kníže chce napomoci generační obměně, ale zároveň zdůrazňuje, že hodlá do posledního dechu hájit ústavní pořádek.

Nekompromisní kníže: Po politicích zůstává, řekněme, nepořádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je v posledních dnech v jednom kole. Absolvoval cestu do Izraele, do Německa, do Polska i do Mongolska. Dnes odlétá do Saúdské Arábie. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes přiznává, že je to náročný program a možná i kvůli tomu si zdřímnul během projevu prezidenta Miloše Zemana. Připomněl také své oblíbené heslo, „Když se kecají blbosti, tak spím.“ Své řekl i k prezidentovu vystoupení u korunovačních klenotů. Dřív se k nim prý dostávaly hlavy pomazané, dnes to jsou hlavy namazané. A vzápětí se v obecné rovině vyjádřil k politické kultuře u nás.

Odejít musí celá „dnešní parta“

„Řekněme, že tady úcta před veškerými politiky prudce klesá, což chápu. Spadli pod uklízečky a je to tak v pořádku. Protože, když uklízečky odcházejí, je po nich pořádek. Když politici odcházejí, zanechají, řekněme, nepořádek,“ říká Schwarzenberg. K nápravě podle jeho názoru nepomůže ani tak změna volebního systému, kterou opakovaně prosazuje Zeman, na místě je spíše obměna generační. „Pokud v politice zůstanou stejní lidé, kteří tam jsou dnes, tak ta důvěra nevzroste nikdy.“ podotýká kníže.

Odejít by prý měla celá „dnešní parta“, jeho samotného nevyjímaje, musí ustoupit mladším. Tomu má napomoci fórum, které Schwarzenberg zakládá, aby podchytil a udržel zájem mladé generace o politické dění. Půjde o diskusní platformu, jejímž cílem je přesvědčit občany, že jedinou cestou ke změně je aktivní přístup k politice. „Politika je vždy taková, jakou si ji sami uděláme,“ zdůrazňuje kníže s tím, že zemi neprospívá, pokud politika zůstává v rukou lidí, kteří ji nedělají právě dobře. Pokud se ale nikdo nemá k tomu, aby se přihlásil na jejich místo, je to problém.

Příspěvkem ke zlepšení politické kultury u nás je podle Schwarzenberga i přímá volba prezidenta, kterou jednoznačně podporuje po zkušenostech z druhé volby exprezidenta Václava Klause v roce 2008. Jinak je ale v přístupu k přímé demokracii opatrný. V našich podmínkách má o jejích efektech pochyby.

Boj o Ústavu České republiky

Za zcela zásadní pro další směřování české politiky kníže považuje spor s prezidentem Zemanem o jmenování velvyslanců. Nejde prý o to, že by nechtěl jmenovat konkrétní velvyslance. Schwarzenbergovi není po chuti skutečnost, že se Zeman v tichosti snaží měnit politický systém tak, aby v něm měl hlavní slovo.

„Když bych teď před ním couvl, tak on tady bude za rok určovat českou politiku. Jednomu člověku, kterého znám už dvacet let, řekl, že k prosazení nového systému potřebuje nepřítele, kterého musí porazit. A zvolil si mě," soudí Schwarzenberg. Obratem pak dodává, že on nehodlá ustoupit. Mimo jiné i díky svým životním zkušenostem, které říkají, že se nesmí nechat vydírat.

Pokud by změnu politického systému na poloprezidentský dopředu schválily obě komory Parlamentu, Schwarzenberg by toto rozhodnutí respektoval a nebojoval by se Zemanem o velvyslance. Ale Parlament žádnou takovou změnu politického systém neschválil a kníže hodlá hájit stávající Ústavu a zvyklosti s ní spojené. Pokud by se rozdrolila Ústava jako základní zákon státu, drolil by se i stát jako takový, před čímž kníže důrazně varuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…