Novela vinařského zákona může být ještě tvrdší

17.02.2016 14:35

Novelou zákona o vinařství se bude ve čtvrtek zabývat zemědělský výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předseda Jan Faltýnek (ANO) svolal již v úterý neformální diskusi k zákonu, kde o sporných bodech hovořili zástupci státu a části vinařské obce. Podle šéfa zmíněného výboru Faltýnka měl seminář přispět ke konsensu ohledně navrhované novely, která se na plénum Sněmovny má dostat již v březnu.

Novela vinařského zákona může být ještě tvrdší
Foto: synot.cz
Popisek: Slavnosti vína.

„Chápu ambice Ministerstva zemědělství jako předkladatele novely. Cílem je eliminovat projevy černého trhu s vínem. Zapadá to do dvouleté snahy vlády přesvědčit naši veřejnost, že platit daně je normální jako všude v Evropě. Tato novela nastavuje dobrý právní stav,“ řekl na semináři mimo jiné Jan Faltýnek. Ten rovněž uvedl, že úplně nejlepší variantou by bylo opsat třeba rakouský zákon o vinařství. Na sněmovním semináři přítomný náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa odůvodnil v lednu vládou schválenou novelu vinařského zákona i nutností sladit tuto oblast s právním řádem EU. „Jde  nám o standardní boj proti nejrůznějším formám černého trhu. A ten bují především v sudovém vínu. Vždyť 32-38 % procent sudového vína  je u nás pančovaných. To je neúnosná situace,“ řekl na semináři náměstek ministra Jurečky.



Novelou zákona o vinařství je tak nejvíce ohrožen obchod se sudovým vínem. Proti tomu se obchodníci s vínem razantně brání. Václav Rusnok z Mutěnic a šéf sdružení obchodníků s vínem a  vinoték k tomu řekl: „Naše sdružení má sto dvacet členů. Když pronikla na veřejnost informace o tom, že se hovoří o úplném zákazu sudového vína, tak jsem se zúčastnil všech jednání. Začali jsme aktivně spolupracovat. Konečný výsledek je ale tristní. Když k tomu připočtu schválenou elektronickou evidenci tržeb, tak si jen povzdechnu. Na Moravě opravdu není zvykem mít ve sklepě tiskárnu a ještě k tomu kalkulačku,“ glosoval na semináři novelu Rusnok.

Semináře svolaného šéfem zemědělského výboru Poslanecké sněmovny se zúčastnili i zákonodárci. Velkou podporu bude mít vláda při prosazování novely před poslanci patrně ve zpravodaji zákona Pavlu Kováčkovi (KSČM). Ten boj proti černému trhu s vínem vehementně hájí. „ Nejsem v žádném střetu zájmů. Doma mám jenom dvacet hlav révy. Frontální útok na šedou a černou ekonomiku podporuji. Samozřejmě chápu, že to bude umění možného. Přijdou pozměňovací návrhy a  kompromis,“ řekl v úterý na semináři. Přítomný exministr zemědělství v Nečasově vládě Petr Bendl (ODS) k novele uvedl, že je zbytečná. „Stát všechny informace má k dispozici. Může konat i bez nového zákona. Celé mi to připadá jako snaha, aby lidé pod tlakem státu přestali kupovat víno i pivo. A přestali pít,“ uvedl. Poslankyně Olga Havlová (Úsvit-Národní koalice) je pro výrazné restrikce, které podle ní novela neobsahuje. „Pokuty za pančování musí být likvidační. Podporuji také dovozní licence,“ řekla Havlová na semináři. Vláda může počítat s razantní podporou novely zákona o vinařství také v Senátu. Na úterním semináři ve Sněmovně přítomný předseda hospodářského a zemědělského výboru horní komory Parlamentu Jan Hajda si servítky vůbec nebral. „Jestliže je možné objevit v některém vínu až 80 % vody, tak kde to jsme? Vláda a zákonodárci odpovídají za právní stav v této zemi. Podle toho se musíme chovat,“ připomněl Hajda.

Kapacita na semináři nebyla plně naplněna, přesto šéf zemědělského výboru Sněmovny Jan Faltýnek řadu zástupců vinařů nepozval. Přítomni byli spíše ti, kteří nekladou ošemetné dotazy. Účast byla znemožněna kupříkladu Vinařské asociaci. Její místopředseda Jiří Maděrič je přesvědčen o tom, že novela bude nakonec ještě zpřísněna. Přesto se Vinařská asociace nevzdává. „Uvítali bychom radikální změnu, zrušení paragrafu 16b. Změny v zákonu tak, aby zodpovědnost byla jen a pouze na straně výrobce, nebo toho kdo víno na území ČR dopravil. Ten ať si své produkty chrání dle svých možností a smluv. Současně by se měl změnit typ informací předávaných do registru, kdy by každý nahlásil jen číslo a velikost šarže uvedené na trh a za celý objem by nesl zodpovědnost. Pokud by v řetězci došlo k rozporu s  průvodními doklady, byl by zodpovědný ten, u koho by se toto pochybení nalezlo,“ řekl PL vinař Jiří Maděrič. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…