Novinář Respektu v rámci Člověka v tísni: Pozor na Rusko, nesmíme mu věřit. Putin nás testuje. Naši politici nesmí jít proti zájmu EU

12.07.2016 7:14

Novinář Ondřej Kundra varuje před přílišnou příchylností a vstřícností českých politiků (Miloše Zemana či Václava Klause, ale nejenom jich) vůči Rusku. Kundra tento postoj považuje za vysoce rizikový. Jednou bychom na něj prý mohli dojet.

Novinář Respektu v rámci Člověka v tísni: Pozor na Rusko, nesmíme mu věřit. Putin nás testuje. Naši politici nesmí jít proti zájmu EU
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

„Čeští politici mají pro režim Vladimira Putina pozoruhodnou slabost,“ předestírá Kundra v úvodu svého komentáře, který sepsal pro projekt „Proti ztrátě paměti“. Aktuálně šestý ročník kampaně, kterou organizuje organizace Člověk v tísni, je kromě jiného věnován údajné nepřátelské politice Ruska směrem k České republice i Evropské unii.

Novinář poukazuje zejména na postoje posledních dvou českých prezidentů – Václava Klause a Miloše Zemana. Vstřícný postoj k Rusku v případě prvně zmiňovaného dokládá Kundra na sedm let staré kauze s odhaleným ruským špiónem Robertem Charadžem. Když zpravodajci tehdejšímu českému prezidentu Václavu Klausovi prezentovali svá zjištění, měl prý zareagovat podrážděně a hovořit o manipulaci.

Současná hlava státu Miloš Zeman si prý zase od Rusů nechává platit některé zahraniční cesty, vyzývá ke zrušení protiruských sankcí, které byly zavedeny kvůli záboru části Ukrajiny, či se obklopuje lidmi, jako je Martin Nejedlý.

Podle Kundry u nás bohužel nejde o výjimečné jednání. „Někteří klíčoví politici, jako je současný ministr průmyslu Jan Mládek, tu lobbují za zájmy Kremlu, které jsou ovšem velmi často v přímém rozporu se zájmy ČR, Evropské unie i NATO, nebo je jako šéf ANO Andrej Babiš podceňují,“ ukazuje novinář Respektu na další ruské nahrávače v Česku.

Celý text k přečtení ZDE

Kundra v této souvislosti varuje před tím, že Rusko nikdy nepřestalo vnímat Česko a střední Evropu jako sféru svého vlivu. Česká republika má dle něho přitom sloužit jako jakýsi trojský kůň v Evropské unii, kterou chce Rusko oslabit a rozdělit, protože s národními státy, nesvázanými vyšším zájmem a platnými mezistátními pravidly Unie, bude moci Moskva snadněji vyjednávat a manipulovat.

Prozatím prý Vladimir Putin testuje naši slabost. Když ji ukážeme, novinář míní, že ji ruský prezident bez váhání využije. „Česká republika dnes stojí před rozhodnutím, zda chce být podivnou výspou Putinova autoritářského režimu, nebo zda svoji budoucnost napře k aktivnějšímu členství v západních bezpečnostních a politických strukturách,“ konstatuje Kundra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…