Nový šéf NKÚ Kala: Jestli ČSSD čeká vstřícnější chování, tak se nedočká

22.03.2013 7:45

Po více než roce má Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) znovu svého právoplatného šéfa. Tím se po dohodě sněmovny stal Miloslav Kala, dříve poslanec za ČSSD, který nyní už čeká jen na jmenování prezidentem republiky. Jak vyplývá z rozhovoru pro Hospodářské noviny, má Kala s úřadem ambiciózní plány, mimo jiné chce posílit jeho pravomoci.

Nový šéf NKÚ Kala: Jestli ČSSD čeká vstřícnější chování, tak se nedočká
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Podle Kaly je v pořádku, že prezidenta NKÚ volí sněmovna. Rozhodně prý ale vždycky bude někdo chtít prosazovat své zájmy. "Jako dnes: určitě má nějaké sociální demokracie, která mě navrhla. Ale jestli počítá s tím, že se budu chovat nějak vstřícněji, pokud jde o kontroly, tak to tak nebude. Už loni jsme dělali kontroly regionálních operačních programů. Našli jsme chyby, které šly i za sociálnědemokratickými hejtmany," upozorňuje Kala. Zatím mu prý ale nikdo z ČSSD žádné konkrétní požadavky nesdělil.

Kala má poměrně ambiciózní plány, co se změn úřadu týká. V prvé řadě chce, aby se prováděly takzvané audity výkonnosti, pomocí kterých by se dalo například zjistit, kolik stojí vybrat jednu korunu na daních v jednotlivých okresech. Ale to je jen jeden z příkladů. Podle Kaly půjde porovnávat všechno. "Od propisek, nájem za metr čtvereční až po jadernou elektrárnu," dodal.

Cenový mejdan

Podle Kaly už se třeba NKÚ zabýval porovnáním cen při kontrole dálnice D 47, čímž začal projekt, který srovnává ceny mezi Českem a Německem. "Samozřejmě existují počítačové programy, které dokáží ocenit dálnice. Jenže v Česku je nejspíš nehospodárnost, neříkejme rovnou korupce, v cenách už zahrnuta. Za posledních 10 let tady byl mejdan a nikdo se cenami nezabýval," uvedl nový šéf NKÚ.

Změny začnou prý už v nejbližší době. "Za tři čtyři roky ten úřad nepoznáte. Musíme změnit plán kontroly, abychom věděli, proč a kam jdeme," řekl HN Miloslav Kala s tím, že má ambici dosáhnout zjištění, proč jsou například dálnice v Česku tak drahé.

Zaměřit se chce i na regionální operační programy, na to, jestli vydané peníze mají smysl a plní svůj účel. Nejdříve jsou prý ale na řadě investice do informačních technologií a neveřejné zakázky. "Výdaje za expertné a na různé právní služby jsou také hrozná džungle. Plánujeme několik desítek kontrol," dodal Miloslav Kala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…